Ekonomi

Euro po rritet!

Euro është rritur ndjeshëm kundrejt dollarit të mërkurën, pas të dhënave të fuqishme ekonomike të eurozonës.

Të mërkurën pasdite monedha e përbashkët evropiane kushtonte rreth 1.18 dollarë, aktualisht 1.1787 dollarë.

Kursi i euros ka përfituar nga të dhëna të forta ekonomike nga eurozona. Konsumi në eurozonë ishte më i mirë në nëntor, më i miri që nga janari i vitit 2001.

Rënia e dollarit u pasqyrua edhe me frangun. Dollari ra në nivelin 0,98 pasditen e vonshme dhe aktualisht është duke u tregtuar në 0.9836. Frangu ishte gjithashtu më i fortë kundrejt euros, që aktualisht është nën 1.1594 dhe është këmbyer shumicën e ditës mbi nivelin 1.16.

Ekonomistët në “Credit Suisse” (CS) dhe “UBS” megjithatë presin që zhvlerësimi i frangut të vazhdojë në vitin e ardhshëm. Në mënyrë të veçantë, ekspertët me parashikimet e tyre presin se euro kundrejt frangut do të ngjitet 1.18 (më parë 1.15) në periudhën prej tre muajsh dhe 1.20 (më parë 1.10) në 12 muajt e ardhshëm. UBS pret edhe një kurs këmbimi prej 1.22 deri në fund të vitit 2018.