Kuriozitete

Facebook ka sugjeruar “rregulla të reja për internetin”

Rrjetet sociale përballen me kritika për përmbajtjet e ndryshme që lejojnë publikimin në platformën e tyre.

Facebook ka sugjeruar “rregulla të reja për internetin”. Kompania dhe rrjetet e tjera sociale janë përballur me kritika për llojet e përmbajtjes që ata lejojnë të publikohen në platformën e tyre, raporton “Independent”.

Facebook ka argumentuar se mënyra më e mirë për të zgjidhur problemet do të ishte që të mbajnë rrjetet sociale në një grup rregullash, për të cilin shefi, Mark Zuckerberg, ka argumentuar se do të ishte “më mirë për të gjithë”.

Javën e kaluar Qeveria publikoi propozime të hershme për rregullimin e ri të dëmit në internet, duke përfshirë vendosjen e rregullatorit të transmetimit Ofcom përgjegjës për mbajtjen e llogarive të kompanive në internet, nëse ata nuk do të respektojnë një detyrë të kujdesit për përdoruesit.

Tani Facebook ka publikuar rekomandimet e veta për rregullat e ardhshme, të cilat sugjerojnë vendosjen e më shumë përgjegjësive ndaj kompanive për të bërë moderim të përmbajtjes, e cila do të jetë një nxitje e fortë që firmat të jenë më të përgjegjshme.

Ndarja e udhëzimeve të kompanisë në Twitter, kreu i Facebook për çështje dhe komunikime globale, Sir Nick Clegg, tha se Facebook dëshiron të punojë me politikëbërësit për të krijuar rregulla të reja për internetin.

Ne publikuam një Letër të Bardhë që ofron pesë parime që mund të kornizojë rregullimin e përmbajtjes, veçanërisht jashtë Shteteve të Bashkuara të Amerikës, që mban të sigurt internetin dhe mbron shprehjen e lirë.

Udhëzimet sugjerojnë që rregulloret duhet të “respektojnë shkallën globale të internetit dhe vlerën e komunikimeve ndërkufitare” dhe të inkurajojnë koordinimin midis rregullatorëve të ndryshëm kombëtarë  e ndërkombëtarë, si dhe të shikojnë për të mbrojtur lirinë e shprehjes.

Duke shkruar në Financial Times, shefi i Facebook, Mark Zuckerberg, tha se kompania mbështet nevojën për rregullim të ri në internet, edhe nëse dëmton financiarisht Facebook-un.