Shëndetësi

Farat chia, superushqimi për të cilin po flasin të gjithë

Farat chia janë fara të zeza nga bima Salvia hispanica, e cila lidhet me menten.

Chia ishte një ushqim i rëndësishëm për aztekët dhe majat në kohët e lashta. Ata i çmonin ato për aftësinë e tyre për të siguruar energji të qëndrueshme. Në të vërtetë, “chia” është fjala e lashtë e fisit maja për “forcën”, përcjell albinfo.ch.

Pavarësisht historisë së tyre të lashtë si një lëndë dietike, farat chia u njohën si një superushqim modern vetëm kohët e fundit.

Në vitet e fundit ato kanë shpërthyer në popullaritet dhe tani konsumohen nga njerëz të ndërgjegjshëm për shëndetin në gjithë botën.

Mos u mashtroni nga madhësia – këto farëra të imta përmbajnë një grusht të fuqishëm të lëndëve ushqyese.

Një sasi prej 28 gramë përmban:

Fibra: 11 gram.
Proteina: 4 gram.
Yndyrëra: 9 gram (5 prej të cilave janë omega-3s).
Kalcium: 18% e RDI.
Mangan: 30% e RDI.
Magnez: 30% e RDI.
Fosfor: 27% e RDI.

Ato gjithashtu përmbajnë një sasi të mirë zinku, vitaminës B3, kalium, vitaminë B1 dhe vitaminë B2.