Ekonomi

Franca kërkon nga banka zvicerane 1.6 miliard euro

Banka kërcënohet me një gjobë që mund të jetë deri në gjysmën e mjeteve të faturave sekrete, të cilat vlerësohen të paktën 10 miliardë euro

Shteti francez me një padi kundër bankës zvicerane UBS në Paris po kërkon 1.6 miliard euro dëmshpërblim për të sanksionuar një “mashtrim të madh dhe sistem të pastrimit të parave”.

Këto pretendime i ka refuzuar UBS, banka për të cilën është gjykuar, sepse në mes të 2004-ës dhe 2012-ës ka dërguar në mënyrë të paligjshme përfaqësuesit e saj në Francë nëpërmjet degës së tyre lokale, duke kërkuar klientët e pasur nëpër darka solemne, nëpër ngjarje sportive, duke premtuar llogari bankare të padeklaruara në Zvicër, shkruan albinfo.ch.

Banka kërcënohet me një gjobë që mund të jetë deri në gjysmën e mjeteve të faturave sekrete, të cilat vlerësohen të paktën 10 miliardë euro.

Bankierët zviceranë thonë se nuk e dinë për llogaritë e klientëve të paraportuara franceze, duke u mbrojtur në ligjin që nuk i obligon për të siguruar rregullsinë e gjendjes fiskale në vendin në të cilin ata jetojnë.

«Një sistem i tillë ekziston për vite me radhë. Kjo do të ndryshojë falë marrëveshjeve ndërkombëtare për shkëmbimin e të dhënave”, theksoi Normand-Boddard, duke shtuar se ky ndryshim nuk është sinonim i amnistisë.