Lajme

Gjermania, vendi i dytë më i mirë në botë

Ekonomia e fortë gjermane, papunësia e ulët, fuqi punëtore e kualifikuar, ka ndikuar që ky shtet të renditet në krye të listës

 

Raporti i ri i US News & World Report e ka renditur Zvicrën si “Vendin më të mirën në botë” në vitin 2022.

Në vend të dytë menjëherë ishte Gjermania. Kjo ishte në fakt një surprizë për ata që njohin renditjet e ndryshme ndërkombëtare dhe të habitur me Gjermaninë që ka marrë rezultate të larta më shumë se herën e kaluar, njofton albinfo.ch.

Arsyeja e pozitës në krye, sipas raportit, është se Gjermania ka “papunësi të ulët, fuqi punëtore të kualifikuar dhe një nga prodhimet më të larta të bruto vendore për frymë në botë. Ekonomia e fortë e vendit mbështetet nga normat e ulëta të taksave të korporatave, një sektor shërbimi shumë i zhvilluar dhe një industri prodhuese e teknologjisë së lartë”.

Nga 10 kriteret mbi të cilat janë vlerësuar vendet, Gjermania ka marrë mbi 95 pikë (nga 100 maksimumi) për sensin e saj të biznesit, duke u renditur gjithashtu lart (96.7) për cilësinë e jetës.

Gjermania, kombi më i populluar në Bashkimin Evropian, zotëron një nga ekonomitë më të mëdha në botë dhe ka parë që roli i saj në komunitetin ndërkombëtar të rritet në mënyrë të qëndrueshme që nga ribashkimi.

Gjermania përdor një ekonomi tregu social – kapitalizëm të tregut të hapur që mbart gjithashtu garanci të caktuara të shërbimit social. Ekonomia e saj është një nga më të mëdhatë në botë dhe Gjermania është një nga importuesit dhe eksportuesit kryesorë të globit. Shërbimet, të cilat përfshijnë industri të tilla si telekomunikacioni, kujdesi shëndetësor dhe turizmi, kontribuojnë në masën më të madhe në ekonominë e vendit. Industria dhe bujqësia janë sektorë të tjerë të rëndësishëm ekonomikë.

Gjermania ka një fuqi punëtore shumë të kualifikuar dhe të pasur. /Albinfo.ch