Koronavirusi: çast pas çasti

Gjermania zbut kufizimet në blerjet ndërkufitare

Ndërsa shumë kufizime janë ende në fuqi për turistët që vijnë në Gjermani, rregullat janë zbutur për blerësit zviceranë

‘Turizmi tregtar’ ndërkufitar është shumë i popullarizuar në mesin e publikut të Zvicrës, pasi ushqimi dhe shumë mallra të tjerë janë më të lirë në vendet fqinje.

Në kohë të caktuara gjatë pandemisë, kalimi i kufirit për arsye jo thelbësore, përfshirë shopingun, ishte i ndaluar.

Tani për tani, megjithatë, ky aktivitet është i lejuar, megjithëse disa kufizime janë ende në fuqi.

Rregulla të rrepta kanë qenë gjithashtu në fuqi në shtetin gjerman të Baden-Württemberg, i cili mbylli kufirin e tij me Zvicrën në dhjetor për të parandaluar turizmin e blerjeve, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Kushdo që shkel këto kufizime mund të gjobitet deri në 3,000 euro (3,280 franga).

Sidoqoftë, më 21 Prill, Gjermania ka relaksuar rregullat e saj të hyrjes, duke lejuar banorët e vaksinuar plotësisht zviceranë, së bashku me njerëzit që kanë kontraktuar koronavirus midis 21 ditësh dhe tre muaj më parë, të kalojnë kufirin për të bërë pazar pa pasur nevojë për karantinë.

Por një test negativ PCR ishte ende i detyrueshëm për të hyrë në Gjermani.

Të enjten, megjithatë, kërkesa për test u hoq, konfirmoi për gazetën Südkurier një zëdhënës i Ministrisë së Punëve Sociale në Baden-Württemberg.

Çfarë do të thotë saktësisht kjo?

Jo vetëm që është i mundur një udhëtim i shpejtë pazar përtej kufirit pa karantinë dhe testime, por gjithashtu qëndron më pak se 24 orë.

Por nëse qëndrimi juaj në Gjermani, edhe në zonat kufitare afër Zvicrës, tejkalon këtë afat kohor, zbatohet detyrimi i karantinës. Kushdo që shkel këtë rregull mund të gjobitet deri në 1,000 euro (rreth 1,100 franga).

A janë dyqanet e hapura?

Blerjet jo thelbësore nuk lejohen ende në Gjermani, siç ishte rasti në Zvicër deri më 1 Mars.

Sidoqoftë, në Baden-Württemberg, shteti gjerman i cili ndan një kufi me Zvicrën, është e mundur të bësh blerje në dyqane të specializuara përmes “Kliko dhe Tako”.

Kështu e shpjegon faqen zyrtare të Baden-Württemberg këtë proces:

“Duke caktuar një takim paraprakisht, klientët mund të blejnë në një vend të caktuar kohe. Jo më shumë se një klient për 40 metra katrorë mund të jetë i pranishëm në të njëjtën kohë. Klientët dhe punonjësit duhet të mbajnë një maskë mjekësore ose FFP2 / KN95 / N95 / KN94 / KN99, përcjell tutje albinfo.ch.

Sidoqoftë, rregullat e kufizimeve të kontaktit për jo më shumë se pesë persona nga dy familje ende zbatohen, fëmijët deri në 13 vjeç nuk përfshijnë numrin e personave.

Një sipërfaqe prej 40 metrash katrorë duhet të merret parasysh për secilin person në grup.

Po rregullat në dy rajonet e tjera të njohura të tregtisë kufitare në Francë dhe Itali?

Franca

Banorët zviceranë që jetojnë deri në 30 kilometra nga kufiri mund të bëjnë pazar në Francë lirshëm, pa pasur nevojë të tregojnë një test negativ Covid.

Por nëse keni ndërmend të qëndroni në vend më shumë se 24 orë, do t’ju duhet një test negativ PCR Covid, si dhe një deklaratë se jeni pa simptoma dhe nuk keni qenë në kontakt me ndonjë rast të koronavirusit.

Italia

Italia u kërkon udhëtarëve nga vendet e BE-së dhe zonës Shengen, duke përfshirë Zvicrën, të testohen negativisht për koronavirus jo më shumë se 48 orë para se të mbërrijnë në Itali, dhe më pas të kalojnë pesë ditë në karantinë. Ata më pas duhet të bëjnë një provë tjetër pasi të veçohen.

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI