Ekonomi

Gjermanisë i mungojnë zanatlinjtë

Gjermania ka nevojë urgjente për më shumë se 150 mijë zanatlinj dhe mjeshtër, tha Shoqata e Zejtarëve të Gjermanisë, përcjell albinfo.ch.

Gjermania ka nevojë urgjente për më shumë se 150 mijë zanatlinj dhe mjeshtër, tha Shoqata e Zejtarëve të Gjermanisë, përcjell albinfo.ch.

“Për momentin, zejtarët gjermanë kanë aq shumë kërkesa që janë të detyruar të refuzojnë vende të reja pune për shkak të mungesës së stafit profesional”, thuhet në deklaratë.

Mbi 50 për qind e ndërmarrjeve aktualisht nuk mund të plotësojnë vendet e zbrazta të punës.

Mungesa e zanatlinjve dhe mjeshtrit janë vlerësuar në “mbi 150.000”, por besohet se numri është më i lartë për shkak të faktit se të gjitha vendet e lira nuk janë raportuar në zyrat.

Për vite të tëra, më pak të rinjtë kanë zgjedhur për të mësuar ndonjë zanat në Gjermani, thotë shoqata dhe kërkon nga qeveria gjermane reforma, sistem të dyfishtë arsimor në mënyrë që të tërheqin më shumë të rinj që të kthehen për të mësuar zanatet.

Kompanitë janë të frustruar nga pritje të gjata dhe nga mjeshtrit me çmime të larta, tha për dpa Klaus Michelson nga Institutit Gjerman për Kërkime Ekonomike.