Integrimi

Grabiste për të konsumuar drogë, pranë dëbimit maqedonasi

Për të finansuar konsumimin e drogës, 38 vjeçari nga Maqedonia mori turën e grabitjeve në rrethinën e Burgdorf. Tashmë e ardhmja e tij dhe familjes, varet nga duart e Gjykatës Rajonale, shkruan bernerzeitung.ch.

Maqedonasi shpesh zgjohej natën dhe fillonte grabitjet nëpër firmat private ose kantieret e ndërtimit, ku kryesisht plaçkiste hekurishtet dhe sendet me vlerë dhe më pas i shiste lirë te firma e riciklimit në Solothurnischen. Prokuroria e ka llogaritur dëmet e shkaktuara prej tij deri në 130 mijë franga.

Për të mos mbaruar këtu problemet, atij i ishte zhvleftësuar patenta e shoferit, ndërsa bashkëshortja e tij ishte dënuar me dy gjoba 6400 franga dhe 800 franga gjegjësisht.

Me plaçkitjet e tij 38 vjeçari pranoi vetë përballë gjykatëses rajonale në Emmental-Oberaargau se financonte kryesisht blerjen e drogës. Pjesën tjetër të fitimeve i harxhonte për ushqim ndaj bashkëshortes dhe veshmbathje për fëmijët, përcjell albinfo.ch.

Çështja e drogës

Familja katëranëtarëshe jeton me ndihmat sociale. Ai e ka pasur të vështirë të punojë nga varshmëria e drogës dhe barnat anti-depresivë. 38 vjeçari përveç delikteve të grabitjes kishte thyer edhe ligjet e qarkullimit rrugor.
“Kthimi në Maqedoni do ishte si me ma drejtuar pistoletën. Sigurisht nuk dua të kthehem atje, pasi në vendin helvet kanë të ardhme më të mirë fëmijët,” tha bashkëshortja e tij përpara gjykatës.

Një shtëpi në Maqedoni

I pandehuri tregoheshte më fleksibil. “Në Maqedoni unë mund të integrohem,” tha ai. Ai e zotëronte gjuhën e nënës, ndërsa shtëpia e babait ekziston akoma. Por largimi nga Zvicra do ishte “e rëndë” edhe për të.

Në vendet e europës juglindore është e vështirë të gjesh një punë. Nëse bashkëshortja dhe fëmijët do qëndronin në Zvicër, nëse ai do dëbohej nga Zvicra; 38 vjeçari nuk shqetësohet dhe është i bindur. “Ata do vijnë me mua,” thotë në fund ai i vendosur.