Lajme

Paralajmërimi për rritjen e çmimit të energjisë shkakton shqetësime të mëdha në BE

Greqia, Franca, Spanja, thirrje BE-së që të marrë masa për rritjen e çmimit të energjisë

Përballë paralajmërimeve për një rritje globale të çmimit të energjisë elektrike, Greqia, Franca dhe Spanja bëjnë thirrje për një përgjigje të koordinuar për të mbrojtur qytetarët më të varfër, konkurrencën e kompanive dhe për të mbrojtur planin e Evropës për të ndaluar emetimin e CO2 deri në vitin 2050.

Deri më tani Franca, Italia, Greqia dhe Spanja po planifikojnë të lehtësojnë pagesat për familjet në nevojë.

Çmimet e gazit në Bashkimin Evropian u rritën në nivelet më të larta më 1 tetor, pasi furnizuesi kryesor i gazit, Rusia, mbajti të bllokuar një pjesë të dërgesës, duke sinjalizuar presione të mëtejshme të çmimeve ndaj konsumatorëve evropianë për më shumë kur shkojmë në sezonin e dimrit.

Gjatë takimit të ministrave të financave të BE-së në Luksemburg, Franca dhe Spanja ofruan disa opsione për të zgjidhur problemin.

“Ne kemi ofruar disa propozime, shtetet e tjera anëtare po i bashkohen kësaj përpjekjeje. Shpresoj që institucionet evropiane do të ndërmarrin veprime vendimtare dhe urgjente për të trajtuar këtë çështje”, u shpreh sot Nadia Calvino, ministre spanjolle e Financave.

Një nga opsionet e ofruara është krijimi i një rezerve strategjike evropiane të gazit, e cila do të ndihmonte bllokun të negocionin çmime më të ulëta sesa nëse të njëjtat blerje do të bëheshin individualisht.

Ministri francez i Financave, Bruno le Maire, bëri një deklaratë të ngjashme, duke thënë se ai do të propozonte rregullim më të mirë të stoqeve evropiane të gazit dhe shkëputjen e çmimit të energjisë elektrike nga çmimet e gazit.

“Për vite, jo për muaj, do të na duhet të përballemi me një nivel të rritur çmimesh, sepse ka nevojë për më shumë energji elektrike dhe ekziston një lidhje midis energjisë elektrike dhe gazit”, tha ministri, duke shtuar se është e nevojshme për të investuar më shumë në burime të rinovueshme dhe ndoshta në impiante bërthamore./Euronews


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI