Maqedonia

Greqia kërkon përdorim ‘erga omnes’ të emrit

Një takim mes tre ministrave të jashtëm ballkanik do ndodh këtë të hënë në Bukuresht. Në kryeqytetin rumun do takohen kolegët nga Greqia, Bullgaria dhe Rumania. Qendër e bisedimeve mes tre shteteve anëtarë të BE është thellimi i bashkëpunimit në fushën e energjisë dhe transportit.

Në të njëjtën kohë Greqia kërkon që në të ardhmen të ketë takime në rang presidentësh mes katër shteteve: Rumanisë, Bullgarisë, Serbisë dhe Greqisë; një takim tjetër mes shteteve ballkanike që janë anëtare të BE – Kroacisë, Rumanisë dhe Bullgarisë, si dhe në fund takim katërpalësh me fqinjët e saj verior: Shqipërinë, Bullgarinë dhe Maqedoninë.

Optimist për zgjidhjen e kontestit të emrit

Ministri i jashtëm grek Kotzias, gjatë intervistës për median greke, potencoi se është shumë optimist që do gjendet një zgjidhje rreth kontestit të emrit me Maqedoninë ose FYROM-it, siç quhet nga pala greke. Është parashikuar ndryshimi i Kushtetutës në Shkup, dhe përveç kësaj emri i Maqedonisë do përdoret „erga omnes“ – pra në të gjitha rastet, ndërkombëtare dhe të brendshme. Kjo e fundit është kundërshtuar nga kryeministri maqedonas Zoran Zaev për një intervistë dhënë “Der Spiegel”, njofton albinfo.ch. Pra në rast se emri i ri i Maqedonisë do jetë “Republika gorna Makedonija”, kjo duhet të përdoret e pa përkthyer në gjuhet tjera.

Zgjidhja e kontestit të emrit mes Greqisë dhe Maqedonisë, do i jepte fund bllokadës euro-integruese të Shkupit nga Athina.