Lajme

Grupi i Etikës kërkon veprime më të ashpra zvicerane mbi pastrimin e parave

Një grup etike tha të premten se prokurorët zviceranë duhet të bëjnë një punë më të mirë për zbatimin e ligjeve për pastrimin e parave, sepse vendi ende toleron korrupsionin financiar të korporatave.

Sipas degës zvicerane të Transparency International, ka pasur vetëm dhjetë dënime të dokumentuara për pastrim parash dhe korrupsion të lidhur në kontekstin e transaksioneve të biznesit midis kompanive sipas ligjeve të vitit 2003.

Sipas hulumtimit të kryer në vitin 2012, afërsisht çdo i pesti eksportues zviceranë kishte bërë “pagesa informale (korruptive) jashtë vendit”.

Të gjitha kompanitë që u shpallën fajtore dhe u gjobitën kishin biznese në vende të tjera, por kreu i Transparency Switzerland, Martin Hilti i tha Reuters se kritikat e grupit vlejnë edhe për bizneset vendase.

Pasi luftoi për të hequr imazhin e saj të mëparshëm si një vend ku kriminelët mund të ruanin fitime të paligjshme, Zvicra tani shkëmben në mënyrë rutinore informacione rreth llogarive bankare me mbi 100 vende.

Megjithatë, ajo ka qenë nën presionin ndërkombëtar për të dhënë më shumë informacion në lidhje me pronësinë e korporatave dhe në tetor, ajo njoftoi planet për të krijuar një regjistër të centralizuar të personave juridikë në mënyrë që të luftojë pastrimin e parave përmes përdorimit të kompanive guaskë.