Lajme

Hakeri gjen pikën e dobët të sigurisë së të dhënave në sistemin hekurudhor zviceran

Një haker anonim fitoi akses në të dhënat personale të mijëra pasagjerëve që blenë bileta nga Hekurudhat Federale të Zvicrës.

Pika e turpshme e dobët e sigurisë së IT-së në sistemin Swisscard, e cila që atëherë është rregulluar, u raportua në programin Rundschau në televizionin publik zviceran, SRF, të hënën, përcjell albinfo.ch.

Informacioni përfshinte emrat e udhëtarëve, datën e lindjes së tyre, numrin e biletave të klasit të parë dhe të dytë të blera dhe vendin e nisjes dhe destinacionit.

Hakeri i tha Rundschau se sulmi i fundit nuk kërkonte njohuri të specializuara për IT: “Të dhënat e ndjeshme ishin praktikisht publike në internet”.

Të dhënat nuk u bënë kurrë publike dhe u janë kthyer Hekurudhave Zvicerane. Hakeri tha se ata nuk kishin qëllim kriminal, por thjesht donin të ekspozonin problemin.

Komisioneri Federal i Mbrojtjes së të Dhënave u informua për shkeljen e sigurisë.

Grupi që hakoi bazën e të dhënave Rolle postoi informacion në rrjetin e errët dhe paralajmëroi se mund të sulmonte qytete të tjera, kompani ose spitale. Revista zvicerane e lajmeve Beobachter raportoi se 2,700 kompani zvicerane ranë viktima të hakimeve të ransomware midis gushtit 2020 dhe gushtit 2021, përcjell tutje albinfo.ch.