Integrimi

Historia e emigrantit shqiptar që po fikson gazetarët e famshëm

Një shkrimtar i panjohur godet shenjë me herën e tij parë. Ëndrrat, shpresat dhe aventurat e një shqiptari Itali, janë historia personale librin po fikson italianët nga muaji janar, kur historia personale pa dritën e botimit. 

Autori Eltjon Bida është 41-vjeçari i lindur fshatin e vogël Bashkim Fierit, sot po intervistohet nga emrat e njohur medias italiane për historinë e jetës e rrëfen librin autobiografikC’era una volta un clandestino” (Na ishte një herë një klandestin). Udhëtimin me gomone dhe gjithë aventurat e një 17-vjeçari Shqipëri s’përfundoi dot gjimnazin, por sot flet 6 gjuhë huaja, i zbulon këtë intervistë parë për “Panorama Plus”, përcjell albinfo.ch. 

Ai ka thënë se Libri fillon nga dita u nis  Itali.  

Domethënë tregoj marrëveshjet unë edhe im atë bëmë atë ditë me kontabandistët. Unë fillim provova nisesha me dokumente false, por dështova. njëjtën ditë kur kthyen mbrapsht, i thashë babit unë fshat nuk kthehesha . Do provoja nisesha me gomone. Nuk tha jo dhe kështu, ashtu si ishim akoma Vlorë, shkuam dhe folëm me skafistët. Para se nisesha me gomone, nuk kisha frikë. E di, kur trurin e ke tek Italia s’të shkon fare mendja te frika”, ka thënë Bida 

I pyetur  për aventurat me një vajzë italiane dhe shumë aventura tjera dhe se çka mund veçoj nga kjo histori dashurie si emigrant, ai tha: 

“E vërtetë, flas për shumë aventura. Tregoj jo vetëm eksperiencën me gomone apo jetën bëja Abruzzo. Unë tregoj edhe si për muaj me radhë flija vagonë mallrash treni dhe haja bukë nëpër qendra bamirësie. Këto qendra si unë, kanë ndihmuar dhe mijëra emigrantë tjerë. Prandaj edhe 10% fitimit nga shitja e librave ia jap një qendre bamirësie. 

libër flas edhe për dy shokë morën një rrugë keqe e shumë aventura tjera. Po, romanin tim tregoj edhe për marrëdhëniet kisha me një vajzë italiane. Tregoj çdo detaj me . Si u njohëm, ç’bëmë atë natë ditëlindjen e saj, si shkoja ta takoja fshehurazi, duke u futur nga dritarja e dhomës saj, kur prindërit i flinin katin sipër dhe nuk dinin gjë për ne.  Librin e doja t’i ishte i veçantë, aktual dhe besoj ia kem arritur qëllimit. fal, por nuk mund ta them se jam me apo jo, se heq kureshtjen e librit tjetër jam duke e mbaruar shkruari. Për çështje privacy-je i kam ndryshuar emrin. Jo vetëm asaj, por gjithë personazheve librin tim”. 

Atë gjithashtu e kanë intervistuar shumë gazetarë me zë në Itali si  gazetarja e “Rai”-t Camilla Manconi, ajo e “AracneTV”, Eleonora De Nardis. Gazetarja e “Spazio Cronaca” Giovanna Tedde, nga “Hashtag Magazine”, kam qenë i intervistuar nga Francesco Fravolini, “Radio 24” nga Valentina Furlanetto, pastaj ajo e “Milano Today” Eleonora Dragotto, dhe Maurizio Costanzo “Radio105”.  

Gjithashtu shitjet e librit këtij autori po ecin shumë herë mirë se ç’pritej.