Koronavirusi: çast pas çasti

Infektimi në familje, çka duhet të keni parasysh dhe si të reagoni

Njerëzit janë më infektues që nga dita e parë e shfaqjes së simptomave deri në ditën e pestë

Sipas një studimi, zvogëlimi i përhapjes së Covid brenda familjeve, me mbështetje dhe një fushatë informacioni, mund të ndihmojë në shkurtimin e shtrimeve në spital dhe vdekjeve. Atëherë çfarë duhet të presin kujdestarët e të sëmurëve me Covid në familje dhe si mund ta mbajnë veten të sigurt gjatë kësaj kohe?

Mbani distancën tuaj brenda – mbani një maskë

Koronavirusi përhapet lehtësisht në mjediset shtëpiake për shkak të kohëzgjatjes që njerëzit priren të kalojnë së bashku në afërsi, por transmetimi nuk është i pashmangshëm. Njerëzit janë më infektues që nga dita e parë e shfaqjes së simptomave deri në ditën e pestë. Sidoqoftë, një studim i fundit nuk gjeti asnjë virus të gjallë në asnjë mostër të pacientëve të infektuar përtej nëntë ditësh, kështu që nëse dikush po lëshohet nga spitali pas Covid të rëndë, ka shumë të ngjarë që ata të mos jenë infektivë, transmeton Scan, përcjell albinfo.ch.

Bëjeni të sigurt shtëpinë tuaj Covid: pastroni sipërfaqet

Koronavirusi mund të arrijë në duart dhe fytyrat e njerëzve, dhe më pas të kontaminojë sipërfaqet e tjera, duke përfshirë peshqirët, shtratin, pjatat, gotat. Larja e duarve dhe dezinfektimi i sipërfaqeve që preken shpesh duhet të jenë një përparësi.

Kur të rezervoni një test dhe të vetizoloheni

Kushdo që zhvillon simptoma të Covid-19, ose testohet pozitiv, duhet të vetizolohet nga ajo ditë plus 10 ditë të tjera të plota. E njëjta gjë vlen edhe për anëtarët e tjerë të familjes. Nëse dikush tjetër në familje shfaq simptoma, ata duhet gjithashtu të rezervojnë një test, dhe nëse janë pozitivë, ata duhet të qëndrojnë në shtëpi për 10 ditë të tjera. Anëtarët e tjerë të familjes që nuk shfaqin simptoma mund të dalin pasi të ketë mbaruar periudha 10-ditore.

Ushqimi dhe pirja

Edhe pse ata që rikuperohen nga Covid nuk do ndihen aspak të uritur, humbja e peshës mund të ngadalësojë rikuperimin e tyre, prandaj inkurajojini të hanë pak dhe shpesh dhe të pinë shumë lëngje për të qëndruar të hidratuar. Pijet me bazë qumështi mund të sigurojnë proteina shtesë dhe nëse dikush nuk ka dëshirë të hajë, inkurajojini të provojnë sasi më të vogla ushqimesh të pasura me proteina si mishi, peshku, vezët, djathi, fasulet dhe thjerrëzat.

Menaxhimi i lodhjes

Megjithëse rikuperimi i të gjithëve është unik, ka disa gjëra të drejtpërdrejta që njerëzit mund të bëjnë për ta mbështetur atë – veçanërisht në lidhje me menaxhimin e lodhjes. Shpesh njerëzit përpiqen të mbushin sa më shumë aktivitete ku ndihen mirë, gjë që është shumë e mirë për shëndetin e tyre, sipas Lauren Walker, këshilltare profesionale e Kolegjit Mbretëror të Terapistëve të Punës.

Shërimi mendor

Të qenit i sëmurë rëndë me Covid është një përvojë e frikshme dhe pacientët gjithashtu mund të shqetësohen për shërimin e tyre. Është me të vërtetë e rëndësishme për familjen dhe kujdestarët të dëgjojnë personin që nuk ndihet mirë dhe të pranojnë se ajo që po kalon është e vërtetë dhe e dhimbshme.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI