Lajme

Inflacioni për muajin prill, 6.3 për qind

Inflacioni i matur nga Indeksi i Harmonizuar i Çmimeve të Konsumit (IHÇK) për muajin prill ishte 6.3 për qind, krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit paraprak, derisa ishte 0.3 për qind në muajin mars 2023.

Kështu thuhet në raportin e fundit të Agjencisë së Statistikave të Kosovës (ASK) për indeksin e çmimeve, duke shtuar se rritje ka pasur në disa nga produktet bazike të konsumit.

IHÇK ishte më i lartë në një mesatare prej 0.3 për qind në muajin prill 2023, krahasuar me muajin paraprak.

“Ngritje të çmimeve të konsumit ka pasur te pajisjet telefonike dhe të telefaksit me 27.2 për qind, shërbime për transport me 5.6 për qind, veshje dhe këpucë me 1.5 për qind, pije alkoolike me 1.5 për qind, ujë mineral, pije joalkoolike, lëngje nga pemët dhe perimet me 1.2 për qind dhe pemë me 0.8 për qind, me një ndikim të përbashkët të këtyre nëngrupeve prej 0.4 për qind”, thekson ASK-ja.

Ndërsa, rënie e çmimeve vërehet te qumështi, djathi dhe vezët me 1.4 dhe perimet me 0.6 për qind, me një ndikim prej minus 0.1 për qind në IHÇK./