Lajme

Inflacioni vjetor bie në 1.3 për qind në Zvicër

 

Krahasuar me të njëjtin muaj të vitit të kaluar, çmimet në Zvicër u rritën për 1.3 për qind. Kjo është bërë e ditur nga Zyra Federale e Statistikave (BFS), përcjell albinfo.ch.

Kjo vlerë është shumë më e ulët se në dhjetor 2023: Në atë kohë, çmimet ishin 1.7 për qind më të larta se një vit më parë.

Në janar 2023, çmimet janë 1.3 për qind më të larta se një vit më parë. Rënia e mprehtë është një surprizë. Ekonomistët e anketuar nga AWP e kishin vlerësuar inflacionin vjetor midis 1.5 dhe 2.2 për qind.

Inflacioni bie sërish në janar

Në dhjetor, inflacioni u përshpejtua nga 1.4 në 1.7 për qind. Para kësaj, inflacioni kishte rënë nga mbi 3 për qind për muaj të tërë, megjithëse në qershor 2023 ai ra nën 2 për qind për herë të parë që nga janari 2022. Inflacioni bazë, i cili përjashton, ndër të tjera, çmimet e paqëndrueshme të energjisë dhe karburanteve, tashmë ka rënë gjithashtu. Ajo ra në 1.2 nga 1.5 për qind. Kjo vijon prirjen drejt normave më të ulëta të inflacionit.

Ndërkohë, çmimet e konsumit u rritën lehtësisht me 0,2 për qind në 106,4 pikë në janar krahasuar me dhjetorin 2023. Rritja është për shkak të faktorëve të ndryshëm, duke përfshirë çmimet më të larta të energjisë elektrike dhe industrisë së hotelerisë, sipas Zyrës Federale të Statistikave. Çmimet për sigurimin e automjeteve dhe ushqimet në restorante dhe kafene gjithashtu janë rritur. Sipas informacioneve, çmimet e transportit ajror kanë rënë, si dhe ato të veshjeve dhe këpucëve.

Në përgjithësi, mallrat vendase janë rritur me 0.6 për qind. Ndërkohë vlera e mallrave të importuara ra me 1.3 për qind.