Bota

Kaosi i aeroporteve në Evropë: Cilat janë të drejtat tuaja nëse fluturimet vonohen ose anulohen?

Këtu janë të drejtat tuaja nëse diçka shkon keq

Ashtu siç njerëzit kanë filluar të udhëtojnë përsëri, të vizitojnë miqtë dhe të afërmit dhe të marrin pushimet që u shtynë disa herë, ata tani duhet të përballen me radhë të gjata, vonesa dhe madje edhe anulime fluturimesh.

Lajmi i mirë është se Bashkimi Evropian ka rregulla strikte që mbrojnë konsumatorët, përfshirë ata që blejnë bileta avioni, përcjell albinfo.ch.

Nëse jeni përballur me probleme me fluturimin tuaj, këtu janë të drejtat tuaja dhe si të merrni kompensim, sipas legjislacionit të BE-së.

Së pari: a mbulohet udhëtimi im nga legjislacioni i BE-së?

Të drejtat e pasagjerëve ajrorë të BE-së zbatohen për ju nëse fluturimi juaj është brenda BE-së ose zonës Shengen, nëse ai mbërrin në zonën e BE-së/Shengen nga jashtë bllokut dhe operohet nga një linjë ajrore me bazë në BE, ose nëse niset nga BE/Shengeni zonë.

Për më tepër, të drejtat e BE-së zbatohen vetëm nëse nuk keni marrë tashmë përfitime (përfshirë kompensimin, ndryshimin e rrugës dhe ndihmën nga linja ajrore) për këtë udhëtim sipas ligjit të një vendi jo anëtar të BE-së.

Po sikur fluturimi im të jetë nga Mbretëria e Bashkuar në një vend të BE-së?

Që nga 1 janari 2021, rregullat dhe të drejtat e bllokut nuk zbatohen për anulimet ose vonesat e fluturimeve nga MB për në BE ose për ata pasagjerë të cilëve u është mohuar hipja në këto fluturime nëse fluturimi drejtohej nga një transportues jo-BE.

Megjithatë, sipas rregullave, nëse fluturimi juaj mbërrin në Bashkimin Evropian dhe operohet nga një linjë ajrore e BE-së, ose nëse fluturoni për në MB nga një vend i BE-së, atëherë ju keni të drejta të njëjta.

Bashkimi Evropian përfshin 27 vendet e BE-së plus territoret franceze përtej detit të Guadeloupe, Guiana Franceze, Martinique, Réunion Island, Mayotte, Saint-Martin si dhe Azores, Madeira dhe Ishujt Kanarie (por jo Ishujt Faroe). Rregullat zbatohen gjithashtu për fluturimet për dhe nga Islanda, Norvegjia dhe Zvicra, përcjell tutje albinfo.ch.

Po fluturimet e kthimit?

BE-ja thotë: “Fluturimet dalëse dhe të kthimit konsiderohen gjithmonë si dy fluturime të veçanta, edhe nëse ato janë rezervuar si pjesë e një rezervimi.”

Nuk është e pazakontë të rezervosh me një linjë ajrore dhe më pas fluturimi të operohet nga një transportues tjetër, ndonjëherë një linjë partnere. Në këtë rast, të gjitha kërkesat për kompensim duhet t’i drejtohen operatorit dhe jo kompanisë me të cilën keni rezervuar.

BE-ja thotë: “Në rast të ndonjë vështirësie, vetëm linja ajrore që operon fluturimin mund të mbahet përgjegjëse”.

Kjo do të ndikojë nëse keni të drejtë për kompensim nëse keni rezervuar me një kompani transportuese me bazë në BE, por fluturimi në fakt është kryer nga një transportues jo-BE, përcjell tutje albinfo.ch.

Çfarë ndodh nëse fluturimi im anulohet?

Në rast anulimi, ju keni të drejtë të zgjidhni midis kthimit të parave tuaja, marrjes së fluturimit tjetër të disponueshëm ose ndryshimit të plotë të rezervimit për një datë të mëvonshme. Ju gjithashtu keni të drejtë për ndihmë pa pagesë, duke përfshirë pije freskuese, ushqim, akomodim (nëse jeni rezervuar për të udhëtuar të nesërmen), transport dhe komunikim (për shembull, dy telefonata). Kjo është pavarësisht nga arsyet e anulimit.

Nëse jeni informuar për anulimin më pak se 14 ditë përpara datës së planifikuar të nisjes, ju gjithashtu keni të drejtë për kompensim, përveç nëse anulimi ishte për shkak të “rrethanave të jashtëzakonshme” (shih më poshtë për shpjegimin e “rrethanave të jashtëzakonshme”.

Po sikur fluturimi im të vonohej?

Të drejtat dhe kompensimi juaj do të varen nga kohëzgjatja e vonesës dhe distanca e fluturimit.

Nëse një linjë ajrore pret që fluturimi juaj të vonohet përtej kohës së planifikuar të nisjes, ju keni të drejtë për vakte dhe pije freskuese në përpjesëtim me kohën e pritjes. Fillon në dy orë për fluturime më të shkurtra (distanca 1500 km ose më pak), tre orë ose më shumë për fluturime më të gjata dhe një vonesë prej katër orësh për të gjitha fluturimet e tjera.

Ju duhet t’i bëni të njohur linjës ajrore në mënyrë që ato t’ju ofrojnë kuponat dhe informacionin e nevojshëm.

Nëse keni mbërritur në destinacionin tuaj përfundimtar me një vonesë prej më shumë se tre orësh, ju keni të drejtën e kompensimit, përveç nëse vonesa ishte për shkak të rrethanave të jashtëzakonshme.

Kompensimi do të jetë 250 euro për fluturime të shkurtra, 400 euro për fluturime më të gjata dhe deri në 600 euro për fluturime që mbulojnë më shumë se 3500 kilometra.

Cilat janë ‘rrethanat e jashtëzakonshme’?

Mund të jetë e ndërlikuar për të kuptuar të drejtat tuaja kur shumica e gjërave që ju keni të drejtë varen nga fakti nëse anulimet dhe vonesat ishin apo jo për shkak të rrethanave të jashtëzakonshme.

Sipas BE-së, shembuj të ngjarjeve të përcaktuara si rrethana të jashtëzakonshme janë “vendimet e menaxhimit të trafikut ajror, paqëndrueshmëria politike, kushtet e pafavorshme të motit dhe rreziqet e sigurisë”.

Megjithatë, shumica e problemeve teknike që dalin në dritë gjatë mirëmbajtjes nuk konsiderohen rrethana të jashtëzakonshme dhe mungesat e stafit gjithashtu zakonisht nuk do të klasifikohen si rrethana të jashtëzakonshme – por mbetet për t’u parë nëse mungesat e përhapura në Evropë gjatë verës e arrijnë këtë klasifikim.

Grevat e punëtorëve – një dukuri mjaft e rregullt në vende të caktuara (Francë) – mund të konsiderohen si rrethana të jashtëzakonshme.

Megjithatë, linja ajrore duhet të provojë se rrethanat shkaktuan vonesën ose anulimin dhe se vonesat ose anulimet nuk mund të shmangeshin “edhe sikur të ishin marrë të gjitha masat e arsyeshme”.

Nëse linja ajrore nuk jep një shpjegim të kënaqshëm, mund të kontaktoni autoritetin tuaj kombëtar për ndihmë të mëtejshme.

Bagazhi im humbi, u dëmtua ose u vonua.

Përveç nëse dëmi është shkaktuar nga një defekt i natyrshëm në vetë bagazhin, kompania ajrore është përgjegjëse. Ju keni të drejtën e kompensimit deri në rreth 1300 €.

“Nëse dëshironi të paraqisni një kërkesë për bagazh të humbur ose të dëmtuar, duhet ta bëni atë me shkrim në linjën ajrore brenda 7 ditëve, ose brenda 21 ditëve nga marrja e bagazhit tuaj nëse është vonuar. Nuk ka asnjë formë standarde në mbarë BE-në”, shton faqja e BE-së.

Çfarë të drejtash të tjera kam?

Nëse ju refuzuan të hipni për shkak se fluturimi juaj ishte i mbivendosur, ju keni të drejtë të zgjidhni midis rimbursimit, nisjes në fluturimin tjetër ose riprenotimit të udhëtimit në një datë të mëvonshme. Ju gjithashtu keni të drejtë për kompensim dhe ndihmë nga linja ajrore.

Në rast se ju zbriten, ju keni të drejtë të rimbursoni një përqindje të çmimit të biletës tuaj, në varësi të distancës së fluturimit, dhe duke arritur në 75 për qind.

Ku duhet të ankohem?

Pika juaj e parë e kontaktit duhet të jetë vetë linja ajrore. Megjithatë, nëse nuk jeni të kënaqur me përgjigjen e tyre, mund të kontaktoni Qendrën Evropiane të Konsumatorëve të vendit tuaj për fluturime ndërkufitare ose një qendër kombëtare të konsumatorit për udhëtime brenda vendit.

Nëse mendoni se jeni përgjegjës për kompensim nga linja juaj ajrore, mund të paraqisni një formular zyrtar ankese të linjës ajrore të BE-së.

Mënyra të tjera për të kërkuar kompensim

Edhe nëse nuk keni të drejtë për kompensim nga linja ajrore, mund të ketë mënyra të tjera për të marrë rimbursime dhe para në rast anulimi dhe vonese të fluturimit.

Përveç përdorimit të sigurimit privat të udhëtimit, shumë kompani dhe banka të kartave të kreditit dhe debitit ofrojnë sigurim automatik të udhëtimit nëse keni blerë një biletë me to. Në disa raste, ju mund të merrni pagesë në para për vonesa dhe anulime edhe kur ato ishin për shkak të “rrethanave të jashtëzakonshme”.