AUTOTECH

Komisioni Evropian: Hakerët sulmuan 5 milionë profile të Facebook-ut në Evropë

Në mungesë të sigurisë së fundit që informoi rrjeti social «Facebook» goditi rreth 5 milionë europianë, tha komisioneri evropian i drejtësisë, Vera Yurova.

Facebook njoftoi të premten se rreth 50 milionë profile të rrjetit social janë sulmuar dhe se sulmuesit kanë shfrytëzuar dobësitë e opsionit «View As» për të fituar kontroll mbi profilet e përdoruesve.

Gabimi që u riparua të enjten, siç tha themeluesi dhe drejtori i përgjithshëm i rrjetit social, Mark Zuckerberg, u ka lejuar hakerëve qasje në informacione mbi profilet e përdoruesit (emrat, të dhënat gjinore, adresat …), shkruan albinfo.ch.

“Unë do të di më shumë për disa orë ose për pak ditë, por për aq sa di unë, prej atyre 50 janë pesë milionë europianë, që është një numër i pabesueshëm”, tha Yurova, duke iu përgjigjur pyetjeve në Luksemburg.

Sulmet në shkallë të gjerë në Facebook kanë ushqyer sërish kritikat kundër rrjetit social, i cili tashmë është dëmtuar rëndë pas disa skandaleve më të fundit në mbrojtjen e të dhënave personale.

“Administrata (në Facebook) duhet të pyetet nëse ajo ka nën kontroll situatën”, shtoi Yurova, duke iu përgjigjur pyetjes së një humbjeje të mundshme të kontrollit nga superkompania amerikane.

“Kompania është vështirë për t’u menaxhuar për shkak të madhësisë së saj, por ata duhet ta bëjnë këtë, sepse mbledhin të dhëna dhe fitojnë para të mëdha duke përdorur privatësinë tonë si një mall”, shtoi komisioneri i BE-së.

Yurova vlerësoi se fakti që Facebook shpejt publikoi informacion rreth kësaj çështjeje, tregon se ekzistojnë rregulloret e reja evropiane të mbrojtjes së të dhënave, të cilat hyjnë në fuqi këtë vit.

Këto rregullore të reja të BE-së, (WGFD) u japin rregullatorëve evropianë kompetenca të reja kontrolli dhe sanksioni në rast se kompanitë që grumbullojnë të dhëna personale nuk u përmbahen atyre.

Tani, kompanitë mund të gjobiten deri në 4 për qind të të ardhurave vjetore nëse nuk përputhen me rregulloret ose nëse nuk raportojnë abuzimin e të dhënave brenda 72 orëve.

Sulmi i fundit i hakerëve në Facebook ishte zbuluar të martën dhe policia ishte informuar për rastin.