Lajme

Thurgau: Mocion për të drejtën e votës për të huajt

Një mocion, i cili kërkon që të huajve t’u mundësohet e drejta e votës dhe zgjedhore në nivel komunal, i është dorëzuar Këshillit të Madh të Thurgaut. Kjo kërkon një ndryshim në kushtetutën e kantonit, shkruan Blick, përcjell albinfo.ch.
Mocioni dëshiron të udhëzojë qeverinë kantonale të krijojë bazën ligjore në mënyrë që në të ardhmen t’u mbetet komunave që gjithashtu t’u japin të drejtën e votës dhe zgjedhjes qytetarëve pa pasaportë zvicerane. Këshillat kantonale të GLP, FDP, Mitte, PS dhe të Gjelbërve paraqitën një iniciativë përkatëse.

Sipas mocionit, pas amendamentit të paraparë kushtetues, komunitetet apo votuesit e tyre duhet të vendosin për këtë çështje teksa bashkitë duhet të përcaktojnë vetë kushtet kornizë kur të futet.

Në gjithë Zvicrën, 27% e të gjitha komunave në Thurgau, tashmë kanë hapësirën që duan të vendosin të drejtën e votës për të gjithë banorët në nivel komunal, sipas mocionit. Sipas Kushtetutës Federale, kantonet rregullojnë të drejtat politike në çështjet kantonale dhe komunale.

Në Zvicrën gjermanofolëse, kantonet Appenzell Ausserrhoden, Graubünden dhe Basel-Stadt kanë një të drejtë të tillë fakultative për të votuar për të huajt. Megjithatë, në shumë kantone, përpjekjet për ta bërë këtë kanë dështuar vitet e fundit.

Nga ana tjetër, kantoni i Appenzell Ausserrhoden po planifikon një hap të mëtejshëm, ku drafti i një kushtetute të re kantonale parashikon gjithashtu të drejtën e votës për të huajt në nivel kantonal.