Kosova

Kosovarët, të zhytur në kredi

Referuar statistikave, rreth 70 mijë persona kanë marrë kredi në banka të ndryshme gjatë katër muajve të parë të këtij viti, përcjell albinfo.ch.

Kështu është thënë në përgjigjen e Bankës Qendrore dhënë për Institutin për hulumtime “Front”.

“Bazuar në të dhënat e gjeneruara sipas databazës së Regjistrit të Kredive të Kosovës – RKK, numri i kredimarrësve totalë (fizikë dhe juridikë) për katër mujorin e parë 2023 (janar-prill) është 69 709”, është thënë në përgjigjen e BQK-së.

Vlera e kredive që janë marrë nga qytetarët nëpër bankat komerciale është mbi 1 miliard euro.

“Vlera e kredive që kanë marrë personat fizikë dhe juridikë në periudhën e njëjtë (janar-prill 2023) është 1,035,842,540.28 euro”, është thënë në përgjigje.

Në rritjen e numrit të kredive është thënë se ka ndikuar rritja e çmimeve në shumë sektorë.

Ekonomisti Imer Raci ka thënë për “iFront” se është e pamundur të mbulohen shpenzimet me pagat aktuale.

“Ruajtja e standardit për shkak të rritjes së çmimeve ka ndikuar në marrjen e kredive, gjë që është e pamundur të mbulohen shpenzimet me pagat aktuale, e që nuk i janë përshtatur inflacionit”, ka thënë Raci.

Kosova është përballur me rritje çmimesh të produkteve dhe shërbimeve nga fundi i vitit të kaluar, kryesisht për shkak të çrregullimeve në furnizime që ka shkaktuar pandemia e koronavirusit dhe lufta Rusi-Ukrainë.