Ekonomi

Kriptovalutat mbyllin javën më të keqe në vitin 2018

Rënia e madhe në vlerën e kriptovalutave ka shënuar javën më të keqe më 2018

“Bitcoin” afrohet në 4000 dollarë, me shumicën e monedhave të tjera dixhitale. 23 për qind ka arritur rënia nga 16 nëntor e deri më sot, shkruan albinfo.ch. Sipas “Bloomberg Galaxy Index Crypto”, kjo është rënia më e keqe javore që nga fillimi i vitit kur mori hov kripto-mania.

Paratë dixhitale kanë humbur nga kapitali i tregut afër 700 miliardë dollarë dhe nuk ka asnjë shenjë të qetësimit të situatës, thonë në “Bloomberg”.

Pjesa më e madhe e shqetësimeve që ka shkaktuar rënien në vitin 2018 u rrit këtë javë. Edhe pse humbjet e tejkalojnë 70% të kapitalit të shumicës së monedhave virtuale.

Sipas ekspertëve në skenarin e tij më të mirë “Bitcoin” do të tregtohen mes 3.500 dhe 6.500 dollarë në afat të shkurtër, por ka potencial për të ulur koston në 2,500 dollarë deri në janarin e vitit të ardhshëm.

“Bitcoin” ka pësuar një humbje prej 7.6% të premten, para se të shërohet nga humbjet e tjera.

Edhe Ripley dhe Lajtkoin gjithashtu kanë rënë në vlerë prej 6.6%, respektivisht 5.4% dhe 4%, sipas “Coindesk”.

Sipas “CoinMarketCap.com”, kapitali i tregut i monedhave në faqet e monitoruara është fundosur për 140 miliardë nga rreth 835 miliardë në janar.

Arsyet kryesore për rënien thuhet të jenë akumulimi i investitorëve individualë, vetëm kur çmimet kanë arritur maksimumin e tyre. “Chipmaker” me seli në Kaliforni ka humbur gati gjysmën e vlerës së saj që nga fillim i tetorit. Si kërkesa për “patate të skuqura”, kërkesa për të “gërmuar” në kriptovaluta është ulur ndjeshëm.

Ndikimi ekonomik i rënies në kriptovalutave është ende i kufizuar, kryesisht për shkak se shumica e bankave të mëdha dhe menaxherët financiarë nuk kanë pothuajse asnjë qëndrim ndaj monedhave virtuale.

Për shumicën e investitorëve, shkurtimet e aksioneve të fundit janë më të rëndësishme. Për krahasim rënia në kriptovaluta është 700 miliardë dollarë në janar në krahasim me 1.3 trilionë dollarë në vlerën e tregut që humbur vetëm këtë javë.