Lajme

Kriza energjetike kontribuon në mykun e shtëpive në Zvicër

Shoqatat e qiramarrësve dhe agjencitë sanitare janë të mbingarkuar nga një numër në rritje i rasteve të mykut të zbuluara në shtëpitë dhe apartamentet zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Kjo rritje kërpudhore që formohet dhe përhapet në sipërfaqe të lagura, mund të shkaktojë një sërë sëmundjesh të frymëmarrjes, si dhe reaksione alergjike.

Ky infektim shkaktohet nga temperaturat më të ulëta të ngrohjes së hapësirave të brendshme, siç rekomandohet nga qeveria për të kursyer energji, së bashku me ventilimin e dobët.

“Më pak ngrohje dhe lagështi e lartë rrisin rrezikun e formimit të mykut, veçanërisht në mure”, sipas Roger Frei, një menaxher i rinovimit të ndërtesave.

“Fatkeqësisht, fushata [qeveritare] nuk specifikon se kushdo që ul ngrohjen në shtëpinë e tij duhet të ajrosë edhe hapësirat e tyre”.

Shoqatat e qiramarrësve theksojnë se qiramarrësit nuk duhet të përpiqen ta eliminojnë vetë mykun, por t’ia raportojnë qiradhënësit me letër rekomande.