Botë

Ku përfundojnë çdo vit 1 mln € që turistët i hedhin në shatërvanin Trevi?

Nëse keni vizituar Romën, me siguri keni hedhur një monedhë në shatërvanin e famshëm Trevi. Çdo vit mbi një milion euro përfundojnë në ujin e monumentit spektakular të shekullit të 18-të.

Por ku shkojnë gjithë këto para? Për më shumë se një dekadë, të ardhurat e pabesueshme – të mbledhura nga një ekip i përkushtuar çdo disa muaj – kanë kontribuar në një kauzë shumë të mirë.

Pse njerëzit hedhin monedha në shatërvanin e Trevit?

E ndërtuar midis 1732 dhe 1762, shatërvani i Trevit është një nga monumentet më të famshme të Romës. Është projektuar nga Nikola Salvi dhe përfaqëson “zbutjen e ujit”. Zoti i lumit Oqeani kalëron në një karrocë të tërhequr nga kuajt e detit. Njëra prej krijesave është e urtë, ndërsa tjetra ngrihet egërsisht, duke përfaqësuar personazhet e kundërta të detit.

Sipas traditës, turistët qëndrojnë me shpinë nga monumenti dhe hedhin një monedhë mbi supin e majtë me dorën e djathtë në ujë.

Rituali u bë i famshëm nga filmi i vitit 1954 “Tre monedha në shatërvan” dhe supozohet se do t’i garantonte vizitorit një kthim në qytetin e përjetshëm.

Çdo ditë, rreth 3.000 euro përfundojnë në shatërvanin Trevi, që i bie deri në 1.5 milionë euro çdo vit, shkruan Euronews, përcjell albinfo.ch.

Çfarë ndodh me paratë e hedhura në shatërvanin e Trevit?

Nja dy herë në vit, qyteti dërgon një ekip për të mbledhur paratë. Punëtorët përdorin furça në skajet e shtyllave të gjata për të marrë monedhat në grumbuj, më pas përdorin një zorrë thithëse për të nxjerrë paratë nga uji. Më pas monedhat ruhen nën syrin vigjilent të policisë.

Në vitin 2001, kryetari i bashkisë vendosi që paratë të mblidheshin për një bamirësi lokale për të ndaluar përpjekjet e shpeshta të njerëzve për të vjedhur monedha nga shatërvani.

Që atëherë, çdo monedhë që përfundon në shatërvan, i dhurohet çdo vit organizatës bamirëse katolike romake Caritas.

Ishte një nxitje e madhe për bamirësinë dhe shuma tani përbën 15 për qind të buxhetit të saj vjetor.

Grupi i përdor paratë për të ndihmuar të varfrit në qytet. Një pjesë shkon drejt mbajtjes së një kompleksi në periferi të Romës që strehon një shtëpi pleqsh, një mensë dhe një dentist për banorët e qytetit që jetojnë në varfëri.