Tematike

Kur do të futet leja e atësisë me pagesë në Gjermani?

Gjermania ka thënë se baballarët dhe bashkënënat e reja do të kenë dy javë pushim të paguar të atësisë pas lindjes së fëmijës së tyre – duke filluar nga viti 2024. Megjithatë një datë konkrete për planin ende nuk është shpallur, sipas thelocal.de.

Në vitin 2021 qeveria e koalicionit të sapoformuar të Gjermanisë përcaktoi planet për lejen e paguar të atësisë dhe në fund të 2022, ndërsa u premtua se do të prezantohej në vitin 2024.

Në pranverën e vitit 2023 u paraqit një projekt-ligj për t’i bërë dy javët një të drejtë ligjore për baballarët dhe bashkënënat. Kjo do të shoqërohej me një “pagë partneriteti”, ose pagesë për pushimin bazuar në të ardhurat mesatare të tre muajve të fundit, përcjell albinfo.ch.

Prindërit e vetëm do të mund të emërojnë gjithashtu një person që mund të marrë dy javë pushim nga puna për t’i mbështetur.

Drafti shkoi në koordinimin e departamenteve midis ministrive të ndryshme – dhe ka mbetur aty që atëherë.

Ndërkohë, Gjermania po ecën prapa afatit: një rregullore në mbarë BE-në për vendet që të japin të paktën dy javë leje të atësisë plotësisht të paguar hyri në fuqi në korrik 2022 dhe shumica e vendeve të tjera evropiane e kanë miratuar tashmë atë në kuadrin e tyre ligjor.

Kur do të fillojnë zyrtarisht dy javët?

Në përgjigje të një pyetjeje nga Berliner Morgenpost këtë javë, Ministria e Çështjeve Familjare tha se “Struktura konkrete e Familienstartzei”, termi zyrtar për lejen e paguar të atësisë dhe hyrja e saj në ligj aktualisht janë duke u diskutuar ndërmjet ministrive.

Në terma më konkretë, qeveria e koalicionit të Gjermanisë është e ndarë. Konflikti sillet rreth parave, ose më saktë pyetjes se kush duhet të paguajë saktësisht shpenzimet për pushimin dhjetëditor.

Në draftin e Ministrisë së Çështjeve Familjare thuhet se dy javët do të financohen nëpërmjet një sistemi ekzistues për nënat e reja. Të gjithë punëdhënësit paguajnë tashmë një kontribut në “taksë U2”, e cila përdoret për të paguar kostot e bëra nga punëdhënësit e nënave shtatzëna gjatë pushimit të tyre Mutterschutz, ose të lehonisë.

Sipas propozimit të Ministrisë së Çështjeve Familjare, nga kjo vazo duhet të paguhet edhe pushimi për baballarët dhe partnerët.

Ministria ka llogaritur se kjo do të rezultojë në kosto shtesë prej rreth 556 milionë euro në vit, të shpërndara në të gjithë punëdhënësit në vend.

Kjo do të thotë se një kompani me 100 punonjës me një pagë mesatare bruto prej 3,700 € do të kishte një barrë shtesë prej 208 € në muaj, sipas llogaritjeve nga Instituti Frauenhofer. Për kompanitë me 10 punonjës, do të ishte gjithsej 10,40 € shtesë në kosto për kompaninë.

FDP-ja nuk dëshiron të vazhdojë me këtë. Këtë javë ata e quajtën planin një “barrë të mëtejshme për kompanitë” dhe sugjeruan në vend të kësaj se vendimi mund të financohej nga paratë e taksapaguesve, ose buxheti tashmë i diskutueshëm i Gjermanisë.

“Megjithatë, Ministri për Çështjet Familjare ende nuk ka mundur të paraqesë një propozim për këtë që do të fitonte unanimitet në kabinet”, tha një zëdhënës për Morgenpost.

Kur u pyetën, të Gjelbrit nuk komentuan vonesën e projektit.

“Ka erë të kundërt nga ata që janë më të fokusuar në interesat e punëdhënësve,” tha Sarah Lahrkamp, politikane e familjes në grupin parlamentar të SPD.

Prandaj koalicioni është në “diskutime intensive” dhe ende nuk është caktuar një datë konkrete për pushimin e paguar.

Lahrkamp tha se dy javët jo vetëm që duhet ta bëjnë më të lehtë për nënat që të rikuperohen nga lindja. Përkundrazi, prindit tjetër i jepet gjithashtu mundësia për të ndërtuar një lidhje më të thellë me fëmijën, teksa sipas tij, koha e pushimit bën të mundur që të dy prindërit të ndajnë kujdesin në mënyrë të barabartë që në fillim.

“Kjo shpesh çon që partnerët të përfshihen më shumë në edukimin dhe kujdesin e fëmijëve në planin afatgjatë”.

Ndërkohë, baballarët e rinj mund të aplikojnë, paraprakisht për Elternzeit, i cili ndahet me nënën dhe kufizohet në 65 për qind të pagës së tyre në muaj, deri në 1800 euro.

A po marrin iniciativat e tyre kompanitë private?

Shpresat që kompanitë mund të parandalojnë një detyrim ligjor për të siguruar lejen e atësisë nuk duken aq të mira. Vetëm një pjesë shumë e vogël e kompanive u ofrojnë baballarëve më shumë se një ose dy ditë pushim pas lindjes.

Kompania e softuerit SAP, e cila njoftoi vitin e kaluar se do t’u lejonte baballarëve të rinj gjashtë javë pushim të paguar pas lindjes së fëmijës së tyre, u rikthye sërish të martën, duke përmendur mungesën e zbatimit nga qeveria gjermane.

“Ne po e shfrytëzojmë këtë si një mundësi për të rishikuar planet tona edhe në këtë fushë”, tha një zëdhënës.


 Të tjera nga Tematike