Lajme

Ky është rezultati i nxënësve zviceranë në testin PISA

Matematika, lexim dhe shkenca natyrore: Ky ishte programi i studimit të fundit të Pizës. Zvicra është ende mirë, megjithëse rezultatet janë vazhdimisht në rënie.

Të martën OECD prezantoi studimin më të fundit të PISA-s. Morën pjesë mbi 700,000 studentë. Rezultati: Nxënësit zviceranë ia dalin mirë në përgjithësi. Në të tri fushat e testuara, d.m.th., matematika, lexim dhe shkencë, rezultatet e tyre ishin shumë mbi mesataren për të gjitha vendet e OECD – së bashku me 17 vende të tjera.

Kjo tingëllon mirë në fillim. Por, në krahasim me vitet e mëparshme, është kuptimi i 15-vjeçarëve për numrat në këtë vend ai që vuan, shkruan 20minuten.

Renditja e 8-të në matematikë: Performanca është në rënie prej vitesh

Në matematikë, mesatarja e OECD-së është 472 pikë – në Zvicër, nxënësit arritën një rezultat mesatar prej 508 pikësh. Vetëm gjashtë vendet e Azisë Lindore Singapori (575), Macau (552), Taipei (547), Hong Kongu (540), Japonia (536) dhe Koreja (527) arritën një rezultat më të lartë; Estonia ka një rezultat të krahasueshëm me 510 pikë.

Pavarësisht këtij rezultati të mirë, studimi zbulon se pothuajse një e pesta e studentëve zviceranë nuk arrijnë aftësitë minimale të përshkruara nga OECD. Nëse shikoni performancën matematikore në Zvicër gjatë disa viteve, mund të shihni një rritje të studentëve me performancë kaq të ulët. Rezultati mesatar gjithashtu ka rënë: në vitin 2012, nxënësit në Zvicër kanë arritur mesatarisht 531 pikë, përcjell albinfo.ch.

Renditja e 19-të në lexim: tendenca rënëse u ngadalësua

Edhe këtu, Zvicra është ende pak mbi mesataren, por në lexim nxënësit janë më të dobëtit nga tre fushat e testuara: Ndërsa mesatarja për të gjitha vendet e OECD është 476 pikë, nxënësit zviceranë kanë arritur një mesatare prej 483 pikësh. 14 vende shënuan rezultate më të larta, duke përfshirë Singapori (543), Irlanda (516), Estonia (511), SHBA (504) dhe Finlanda (490). Nëntë vende arritën një rezultat të krahasueshëm dhe 57 vende arritën një rezultat më të ulët.

Një e katërta e studentëve zviceranë nuk arritën kompetencën minimale të përcaktuar nga OECD – dhe tendenca është në rritje. Një krahasim afatgjatë tregon gjithashtu se në vitin 2012 rezultati mesatar i Zvicrës ishte mbi 500 pikë – më pas rezultati ra me shpejtësi, por ka mbetur relativisht i qëndrueshëm që nga viti 2015, shkruan 20minuten.

Renditja e 13 në shkencat e natyrës: tendencë e lehtë rritëse

Nxënësit zviceranë shënojnë 503 pikë në shkencat natyrore në shkallën PISA – mesatarja e OECD është 485 pikë. Tetë vende arritën një vlerë dukshëm më të lartë, duke përfshirë Singaporin (561), Japoninë (547), Estoninë (526), Kanadanë (515) dhe Finlandën (511). Rezultatet e tetë vendeve nuk ndryshojnë shumë nga ato të Zvicrës; 63 vende arritën rezultate më të ulëta.

Megjithëse nxënësit zviceranë u përmirësuan disi në shkencat e natyrës në krahasim me studimin e fundit PISA në 2018, ndryshimi nuk është statistikisht i rëndësishëm. Përqindja e studentëve me rezultate të ulëta që nuk arrijnë aftësitë minimale në Zvicër është 19 për qind – pothuajse një e pesta e studentëve. Ky raport është statistikisht dukshëm më i lartë në vendet e krahasimit Gjermani dhe Austri (23 për qind secila), Belgjikë (22 për qind) si dhe Francë, Itali dhe mesataren e OECD (24 për qind secila), përcjell albinfo.ch.