Lajme

Laboratorët u paguanin mjekëve miliona për t’u dërguar më shumë pacientë

Laboratorët privatë bëjnë biznes të mirë me gjakun dhe analizat e tjera mjekësore. Për të siguruar që të vinin më shumë porosi, mjekët u shpërblyen me bonuse në para.

Sipas shifrave nga Zyra Federale e Shëndetit Publik, laboratorët mjekësorë në Zvicër shpenzuan rreth gjashtë miliardë franga midis 2012 dhe 2019 për analizat që rimbursohen nga sigurimi i detyrueshëm shëndetësor.

Kjo shumë ka ardhur edhe për shkak se ofertat e laboratorëve janë shumë më të shtrenjta se ato jashtë vendit – siç raporton revista e konsumatorit “Saldo”, një analizë gjaku kushton 17,10 franga në vend të 91 centëve si në Gjermani.

Për të siguruar një numër më të madh të porosive nga mjekët, laboratorët i motivonin mjekët me pagesa, të ashtuquajturat ryshfete. “Saldo” jep shembullin e një mjeku të Gjenevës, i cili u garantonte laboratorëve urdhra me vlerë 166 mijë franga në vit dhe në këmbim merrte dhjetë për qind të xhiros, pra 1,71 franga komision për çdo analizë gjaku të porositur.

Madje, disa laboratorë thuhet se kanë paguar deri në një të katërtën e rimbursimeve nga kompanitë e sigurimeve shëndetësore për mjekët e gatshëm, shkruan 20minuten.

Praktika është mjaft e përhapur: Sipas Dieter Siegrist, kreut të luftimit të abuzimit të sigurimeve në CSS, pothuajse të gjithë laboratorët privatë kishin gjasa të kishin paguar ryshfete para vitit 2020. Sipas projeksioneve, është shumë më tepër se 100 milionë franga.

Disa laboratorë tani kanë ofruar pagesa të njëpasnjëshme për anëtarët e shoqatës së sigurimeve shëndetësore në mënyrë që të mbrohen nga pretendimet e tyre dhe të shmangin ndjekjen e mundshme penale. Gjashtë laboratorë ofrojnë 14 milionë franga për këtë, dhe i shtati ka propozuar marrëveshjen e tij. Paratë përdoren për të zbardhur të kaluarën, thuhet – në këmbim kompanitë e sigurimeve shëndetësore heqin dorë nga akuzat penale.

Por politikanët nuk duan t’i lënë laboratorët dhe mjekët ofendues të largohen kaq lirë: “Laboratorët duhet të kthejnë 100 milionët”, citohet të ketë thënë këshilltari kombëtar i FDP, Philippe Nantermod. Dhe kolegu i tij i këshillit Christian Lohr (në qendër) thotë gjithashtu se kompanitë e sigurimeve shëndetësore nuk duhet të hyjnë në “tregti me kuaj” në kurriz të paguesve të primeve. “Dhe ata nuk duhet të ndihmojnë për të mbajtur të fshehta shkeljet sistematike ligjore nga laboratorët dhe mjekët”, shton ai, përcjell albinfo.ch.