Ekonomi

Me dobësimin e frangut, përfitimi gjithnjë e më i vogël për tregti jashtë Zvicrës

Frangu zviceran po e humbë vlerën ndaj euros. Kjo sjellë pasoja për konsumatorët zviceranë, të cilët tregtojnë jashtë vendit

Për më tepër se një muaj, frangu zviceran është duke humbur vlerën në mënyrë të vazhdueshme. Që para disa ditëve, frangu në krahasim me euron është aq i dobët si asnjëherë më parë që nga braktisja e kursit më të ulët të këmbimit para tre vitesh. Atëbotë, kursi më i ulët ka qenë në 1.20 franga. Të hënën, një euro ka kushtuar 1.19 franga.

Sipas Suzanne Ziegler, profesoreshë për banking dhe financa në Universitetin e shkencave të aplikuara të Cyrihut, klienti zviceran e ndjen menjëherë këtë ndryshim të kursit: “Po të porositësh një libër tek Amazoni, duhet paguar më tepër se para disa muajve”.

Një gjë e tillë vlen për të gjithë, madje edhe për ata të cilët do t’i rezervojnë pushimet verore. Ziegler vazhdon më tej: “Tek të gjitha produktet të cilat i paguajmë me euro, e ndjejmë dallimin”. Ky zhvillim ndikon që tregtia jashtë vendit të mos jetë fitimprurëse, shkruan “20 Minuten”, përcjellë Albinfo.ch. Por, në shumicën e rasteve ende mund të përfitohet.

Për Ziegler, ky ndryshim do të thotë: “Frangu nuk do të dobësohet, por se kursi është duke u normalizuar”. Për një kohë të gjatë, frangu ka qenë shumë i fortë. Tani është duke u normalizuar “monedha e mbivlerësuar zvicerane”. Një arsye e rëndësishme për këtë është që eurokriza është zgjidhur.

Ziegler nuk preferon të bëjë një parashikim për javët e ardhshme. “Ky trend ka dëshmuar: Është duke shkuar në drejtim të normalizimit të kursit të frangut”. Po të qëndrojë në të njëjtin vend situata politike e ekonomike në Evropë, kursi i këmbimit nuk do të zbresë në mënyrë të qartë. “Por, sapo të paraqiten probleme ekonomike në vendet jugore, kursi mund të ndryshojë”, ka përfunduar Ziegler.