Lajme

Meta lanson abonimet me pagesë për Facebook dhe Instagram në Zvicër

Kushdo që hap aktualisht Facebook ose Instagram duhet së pari të marrë një vendim.

Ju ose mund t’i përdorni aplikacionet si më parë me reklama të personalizuara ose të paguani një tarifë mujore për t’i përdorur ato pa reklama.

“Bëni një përzgjedhje për temën e reklamave.” Meta aktualisht përshëndet shumë përdorues me këtë kërkesë kur hapin Facebook apo Instagram. Nëse dëshironi të lëvizni nëpër burimin tuaj ose të krijoni postime përsëri, duhet së pari të vendosni për një nga dy opsionet për të vazhduar përdorimin e tij: të vazhdoni të përdorni aplikacionin me reklama të personalizuara ose pa reklama për një tarifë mujore, transmeton albinfo.ch.

Ja sa kushtojnë abonimet në Instagram dhe Facebook pa reklama

Deri më 1 mars 2024, ju paguani një tarifë fikse prej dymbëdhjetë frangash në muaj për profilet tuaja në Facebook dhe Instagram. Pas kësaj, abonimi në Instagram kushton dymbëdhjetë franga në muaj dhe çdo profil shtesë kushton shtatë franga shtesë.

Këto janë çmimet nëse e hiqni abonimin përmes smartfonit tuaj. Nëse e bëni këtë nëpërmjet shfletuesit, paguani pak më pak: dhjetë franga në muaj dhe gjashtë franga për çdo profil shtesë.

Abonimet e smartfonëve janë më të shtrenjta sepse Meta duhet të paguajë komisione për operatorët e Google Play Store dhe App Store. Këto kosto u kalohen përdoruesve.

“Shuma për abonimet e paguara nga Meta është dukshëm shumë e lartë”

Ekspertja e mbrojtjes së të dhënave Ursula Uttinger është e mendimit se do të ishte më e sinqertë nëse Meta do të ngarkonte diçka për përdorimin e aplikacioneve: “Deri më tani, njerëzit kanë paguar me të dhënat – pa qenë në dijeni të shumë njerëzve.” Duke pasur parasysh numrin e përdoruesve, kjo shumë është dukshëm shumë e lartë.

Meta duhet të përshtatet me ligjet për mbrojtjen e të dhënave

Abonimet me pagesë janë përgjigja e Metës ndaj rregullimit të ligjeve për mbrojtjen e të dhënave në Zvicër dhe Evropë.

Në BE, kompanitë që mbledhin të dhëna personale fillimisht duhet të marrin pëlqimin nga përdoruesit. Vetëm atëherë të dhënat mund të përdoren për reklama të personalizuara. Në Zvicër, sipas Uttinger, mjafton informimi i përdoruesve. Sidoqoftë, informacioni duhet të jetë i dukshëm.

Reklamat e personalizuara si burimi kryesor i të ardhurave të Metës

Sipas shifrave të veta, Meta fiton rreth 18 dollarë për përdorues të Facebook në BE; me 258 milionë përdorues, kjo arrin në 4.6 miliardë dollarë – në tremujor, përcjell albinfo.ch. Në tremujorin e tretë të vitit 2023, Facebook Group arriti shitje prej 34.15 miliardë dollarësh, me rreth 97 për qind të të ardhurave nga reklamat.