Lajme

Miliarderët e ushqimit dhe energjisë, 453 miliardë dollarë më të pasur se dy vjet më parë

Pasuria e miliarderëve të ushqimit dhe energjisë është rritur me 453 miliardë dollarë gjatë dy vjetëve të fundit për shkak të rritjes së çmimeve të energjisë dhe mallrave gjatë pandemisë dhe luftës së Vladimir Putin në Ukrainë, ka zbuluar një raport nga Oxfam, transmeton albinfo.ch.

Ndërsa elita e biznesit dhe asaj politike të botës takohen për Forumin Ekonomik Botëror në Davos, Zvicër, u tha se rritja e çmimeve globale të ushqimeve kishte ndihmuar në krijimin e “62 miliarderëve të rinj ushqimorë” në vetëm 24 muaj.

Cargill, e cila është një nga tregtarët më të mëdhenj të ushqimit në botë, tani numëron 12 anëtarë të familjes si miliarderë, nga tetë para pandemisë. Familja Cargill, së bashku me tri kompani të tjera, kontrollon 70% të tregut global të bujqësisë.

Çmimet e ushqimeve, të cilat janë rritur mesatarisht më shumë se 30% gjatë vitit të kaluar, ka të ngjarë të shtyjnë më shumë se 263 milionë njerëz më shumë në varfëri akute sesa përpara pandemisë. Kjo do të çonte numrin e njerëzve që jetojnë me më pak se 1.90 dollarë në ditë në 860 milionë deri në fund të vitit. Kjo është e barabartë me popullsinë e Mbretërisë së Bashkuar, Francës, Gjermanisë dhe Spanjës së bashku.

Danny Sriskandarajah, shefi ekzekutiv i Oxfam GB, tha: “Është moralisht e pambrojtur që njerëzit në Afrikën Lindore po vdesin nga uria, ndërsa pasuritë e super të pasurve në botë ushqehen nga rritja e çmimeve të ushqimit dhe energjisë.

“Në një kohë kur qindra milionë njerëz të tjerë po përballen me varfërinë ekstreme, nuk mund të ketë asnjë justifikim për qeveritë që të mos trajtojnë fitimet dhe pasuritë gjigante në mënyrë që të sigurojnë që askush të mos mbetet prapa”.

Oxfam u bëri thirrje liderëve botërorë që takohen në Davos që të vendosin menjëherë taksat e pasurisë për super të pasurit për të ndihmuar në trajtimin e “rritjes më të madhe të varfërisë ekstreme në mbi 20 vjet”, transmeton tutje albinfo.ch.