Lajme

Rritja e sigurimeve shëndetësore zvicerane redukton më tej të ardhurat e disponueshme

Viti 2023, i cili ishte ndër vitet negative, uli 0.4% nga të ardhurat e disponueshme të një familjeje mesatare zvicerane

Që nga viti 1999, kostoja e sigurimit shëndetësor është më shumë se dyfishuar. Sigurimi bazë i detyrueshëm tani është 2.36 herë më shumë se sa ishte në vitin 1999, ndërsa sigurimi opsional kompliment është rritur me 30%. Në përgjithësi, të ardhurat e disponueshme janë ulur me 5.3% nga rritja e kostos së sigurimit gjatë 25 vjetëve të fundit, transmeton tutje albinfo.ch.

Gjashtë nga 25 vjetët e fundit nuk patën asnjë ndikim negativ në pajisjet e disponueshme, një pati ndikim pozitiv dhe 18 e reduktuan atë. Viti 2023, i cili ishte ndër vitet negative, uli 0.4% nga të ardhurat e disponueshme të një familjeje mesatare zvicerane.

Ndërsa popullsia e Zvicrës plaket dhe shpenzimet shëndetësore rriten, qeveria ka luftuar dhe kryesisht nuk ka arritur të gjejë ndonjë zgjidhje kuptimplotë për këtë çështje. Shuma të konsiderueshme po shpenzohen për subvencionimin e primeve të atyre me të ardhura të ulëta. Megjithatë, ata që janë jashtë përkufizimeve të të ardhurave të ulëta vazhdojnë të vuajnë rritje të presionit të gjakut kur primet shpallen për vitin e ardhshëm.