Lajme

Ministri i Financave mendon se Zvicra duhet të shkurtojë shpenzimet publike

Në qershor, parlamenti ra dakord të rrisë shpenzimet ushtarake me 2 miliardë CHF, duke i rritur ato nga 5 në 7 miliardë CHF nga tani deri në vitin 2030

Ueli Maurer, ministri i financave i Zvicrës, është i shqetësuar për financat e Zvicrës pas një raundi të fundit vendimesh për të rritur ndjeshëm shpenzimet publike.

Gjatë qershorit 2022, parlamenti i Zvicrës ra dakord për rritje të konsiderueshme të shpenzimeve për ushtrinë, kujdesin shëndetësor dhe mjedisin. Situata nuk është e qëndrueshme, tha Maurer për SRF, përcjell albinfo.ch.

Në qershor, parlamenti ra dakord të rrisë shpenzimet ushtarake me 2 miliardë CHF, duke i rritur ato nga 5 në 7 miliardë CHF nga tani deri në vitin 2030. Përveç kësaj, shuma të konsiderueshme parash janë miratuar për të rritur kujdesin shëndetësor përballë rritjes së primeve të sigurimit shëndetësor dhe 200 milionë CHF janë caktuar për stimuj për të përditësuar sistemet e ngrohjes së ndërtesave për të ulur emetimet.

Duhet të respektojmë frenimin e borxhit, një mekanizëm i zbatuar për të shmangur deficitet kronike publike, tha ministri.

Sapo kemi arritur të mbyllim një buxhet për vitin 2023, i cili respekton frenimin e borxhit. Megjithatë, pas vitit 2023 situata nuk duket e mirë, tha ai. Kemi deficite të konsiderueshme që ende duhet t’i absorbojmë.

Ministri propozon shkurtime buxhetore. Aktualisht po kërkohen kursime në fushat e shpenzimeve të parregulluara me ligj, të cilat përfshijnë arsimin, ndihmën dhe zhvillimin, bujqësinë dhe ushtrinë. Por edhe në këto fusha ka një kufi se çfarë mund të bëhet, tha ai. Qasja më e thjeshtë do të ishte të bëni shkurtime në të gjithë tabelën, përcjell tutje albinfo.ch.

Maurer mendon se duhet të ketë një ndryshim në mentalitet. “Kur shikoj përreth kam ndjenjën se njerëzit mendojnë se ka shumë para. Gjithçka që duhet të bëjmë është të klikojmë gishtat dhe pjatat tona do të mbushen. Por kjo epokë ka marrë fund. Do të na duhet të shtrëngojmë rripat”, tha ai duke folur për SFR.