Lajme

Mungesa e mikroçipeve dobëson tregun zviceran të makinave

Një rikuperim i numrit të makinave të reja të regjistruara në Zvicër është kufizuar nga pengesat globale në furnizimin e çipave kompjuterikë.

Më shumë se 350,000 automjete të reja hynë në shërbim në rrugët zvicerane në vitin 2021, duke shënuar një rritje të konsiderueshme nga viti i parë i pandemisë. Por, numrat janë ende pothuajse 15% nën nivelet e parë më 2019 dhe u ulën vitin e kaluar, sepse furnitorët nuk ishin në gjendje të plotësonin kërkesën, përcjell albinfo.ch.

“Mungesa globale e disa komponentëve elektronikë dhe vështirësitë në logjistikën ndërkombëtare bënë që prodhuesit e makinave të mos ishin në gjendje të dorëzonin të gjitha automjetet që ishin porositur”, tha Zyra Federale e Statistikave e jashtme të hënën.

Si rezultat, mosha mesatare e makinave zvicerane në rrugë është rritur nga 8.7 vjet në 9.3 që nga viti 2019.

Mungesa ndërkombëtare e mikroçipëve është shkaku kryesor i problemit aktual. Prodhuesit e çipave në Shtetet e Bashkuara po rrisin prodhimin, por kanë paralajmëruar se mund të duhet pak kohë përpara se të ndërtohet kapaciteti për të përballuar mungesën. Nga automjetet që u dorëzuan në Zvicër, më shumë se një e pesta e makinave të pasagjerëve ishin modele elektrike ose hibride, që është mbi objektivin e qeverisë prej 15%, përcjell tutje albinfo.ch.