Lajme

Mungesa e punëtorëve të kualifikuar është kthyer në problem serioz në Zvicër

Që në vitin 2022 Zvicra regjistroi një mungesë akute të punëtorëve të kualifikuar, e cila ka vazhduar të përkeqësohet që atëherë. Njerëzit në sektorin e kujdesit shëndetësor dhe industrinë e IT janë veçanërisht të kërkuar.

Tani është rritur përsëri me 24 për qind – një tjetër rekord, siç tregon botimi i fundit i indeksit vjetor të mungesës së punëtorëve të kualifikuar nga Adecco dhe Universiteti i Cyrihut.

Për shkak se ndërsa ka relativisht pak punëkërkues – shkalla e papunësisë aktualisht është vetëm dy për qind – numri i vendeve të lira të punës është rritur me shtatë për qind krahasuar me vitin e kaluar. “Tregu aktual i mbinxehur i punës është kryesisht rezultat i rimëkëmbjes së fortë ekonomike që filloi pas heqjes së masave për Corona dhe rriti ndjeshëm kërkesën për punëtorë të kualifikuar”, thotë Marcel Keller, President i vendit Adecco Group Zvicër, shkruan 20minuten.

Në përgjithësi, megjithatë, rritja e mungesës së aftësive është ngadalësuar. Indeksi i sheh arsyet tek inflacioni dhe një franga e fortë, por edhe një ekonomi globale në përgjithësi në dobësim dhe pasiguri globale në rritje. Anketa tregon gjithashtu se sektorët e ekonomisë të orientuar drejt eksportit po kalojnë një periudhë veçanërisht të vështirë. Ata po luftojnë me rënien e kërkesës globale. Megjithatë, ekonomia vendase nuk e bën këtë, prandaj vazhdojnë të krijojnë vende pune.

Ashtu si në vitin e kaluar, ka një mungesë akute të punëtorëve të kualifikuar në industrinë e kujdesit shëndetësor, infermierët, endokrinologët dhe farmacistët e kualifikuar janë veçanërisht të kërkuar. Mungesa e specialistëve të IT dhe softuerëve është zbutur krahasuar me vitin 2022. Megjithatë, ky grup profesional zë vendin e dytë. “Jo vetëm që numri i vendeve të lira të punës ka rënë ndjeshëm, por edhe numri i punëkërkuesve është rritur ndjeshëm”, shpjegon Yanik Kipfer nga Monitorimi i tregut zviceran të punës në Universitetin e Cyrihut. Profesionet e inxhinierisë si teknikët mekanikë dhe planifikuesit e ngrohjes gjithashtu e bëjnë atë në podiumin e fituesve të punëtorëve të aftë më të kërkuar, përcjell albinfo.ch.

Profesionet teknike përfaqësohen kryesisht në top 10 të renditjes së mungesës së punëtorëve të kualifikuar. Mungesa nuk kufizohet vetëm tek grupet profesionale me diplomë universitare, por edhe tek ato profesione me kualifikim praktike. Nevojiten urgjent elektricistë, polimekanikë, mekanikë prodhimi, mekanikë makinerish dhe montues makinerie.

Sipas indeksit, ka edhe tepricë të aplikantëve për grupe të caktuara profesionale. Këtu përfshihen punëtorët e pakualifikuar, punonjësit e zyrës së përgjithshme dhe sekretaria, si dhe menaxherët. Por edhe këtu sondazhi tregon se teprica e punëtorëve të kualifikuar është ulur ndjeshëm.

“Ajo që ne po përjetojmë sot në tregun zviceran të punës është në fakt një mungesë pune. Edhe në grupet profesionale ku nuk ka mungesë akute të punëtorëve të kualifikuar, po bëhet gjithnjë e më e vështirë rekrutimi i punonjësve të rinj”, thotë Martin Meyer, Drejtor i Adecco-së gjermanishtfolëse të Zvicrës.

Keller e sheh atë në mënyrë të ngjashme. Për sa i përket mungesës së punëtorëve të kualifikuar, ai vlerëson se kjo mund të zbutet në vitin e ardhshëm për shkak të perspektivës së ulët ekonomike. Por: “Faktorë të tillë, si popullsia në plakje, avancimi i dixhitalizimit dhe kalimi në një ekonomi të gjelbër do të vazhdojnë të nxisin këtë zhvillim në të ardhmen”. Prandaj, kompanitë zvicerane do të duhet të përballen me mungesën e punëtorëve të kualifikuar në planin afatgjatë, shkruan 20minuten.