Ekonomi

Në cilin vend të Evropës janë cigaret më të shtrenjta?

Çmimi i pakos së cigareve në Evropë ndryshon shumë, dhe arsyeja kryesore për këtë janë normat e ndryshme të akcizave që qeveritë kanë për produktet e duhanit.

Për shembull, sipas një studimi të Shoqatës së Prodhuesve të Duhanit në Britani të Madhe, barra mesatare e akcizës mbi cigaret është rritur nga mbi 65% që nga viti 2010 deri në vitin 2017, dhe cigaret e kontraktimit të duhanit mbi 75%, shkruan albinfo.ch.

Kështu, çmimi i një kutie prej 20 cigaresh premium në vend arrin 9.91 paund. Falë taksave të larta, Britania ka mbledhur gjithsej 12 miliardë funte të ardhura tatimore, nga akciza 9.5 miliardë dhe 2.5 miliardë nga TVSH-ja.

Në vendin e dytë sipas çmimit për një pako me 20 cigare të markës luksoze është Irlanda –  9.15 £, pavarësisht ndryshimit të madh, e treta është Franca me 5.67 £.

Më së fundi, por jo më pak, Bullgaria është me një çmim prej 20 cigaresh të një marke luksoze prej vetëm 2.32 paund.
Duke folur për çmimin mesatar të një pakoje standarde të cigareve, Britania është përsëri lider me 7.73.
Në Gjermani shkalla e akcizës është nga 115.01 £ për 1000 cigare.

https://www.statista.com/chart/11230/europes-most-expensive-cigarettes/