Integrimi

Nikollë Shabani, shqiptari i parë me “Dekoratë Nderi” në Gjermani

Nikollë Shabani është shqiptari i parë, cilit i jepetDekoratë Nderinga kryeministria e landit gjerman Rheinland-Pfalz, znj. Malu Dreyer. Magjistër shkencat juridike, ai është angazhuar administratën publike këtë vend prej 30 vjetësh. 

“Dekorata e Nderit” (“Ehrennadel des Landes Rheinland-Pfalz”) u ndahet individëve dalluar për punë nderi  këtë e deshmojnë me se paku 12 vjet angazhim administratën komunale, çështje sociale, punë shkencore, ekonomike etj. 

Duhet theksuar faktin  aktivisti dhe intelektuali ynë nga Ulqini (Mali i Zi) është i pari qytetar i huaj Gjermani, cilit i ndahet ky çmim dhe kjo dekoratë e veçantë. 

Me punën dhe angazhimin e tij, Nikolla u veçua, sidomos gjatë periudhës shpërnguljeve masive pas rënies komunizmit Shqipëri, mënyrë veçantë duke i mbështetur dhe ofruar ndihmë refugjatëve përndjekur nga Kosova, cilët mënyrë suksesive nga vitet e 90-ta do të strehoheshin Gjermani deri mbarim luftës Kosovë më 1999, përcjell albinfo.ch. 

I pyetur zotëri Shabani se me çfarë ndjenjash e përjetoi marrjen e kësaj dekorate  lartë nga shteti ynë mik, Gjermania, dhe e cila për herë parë po i ndahet një huaji, ai veçoi: 

“Kënaqësia është e papërshkrueshme, ani se gjuha jonë ka mjaft shkronja dhe fjalor tejet pasur, mbase unë e zotëroj mirë oratorinë, mirëpo kësaj here nuk gjej dot shprehje ta përshkruaj atë ndjenjë gëzimi dhe krenarie. Konsideroj se kjo dekoratë është e përbashkët me gjithë shokët e mi, me cilët kam punuar vite me radhë Gjermani dhe atdhe”. 

“Mr. Nikollë Shabani, përveç punës tij nderit, ai kontribuoi shumë aksione humanitare, por edhe nga këndi profesional prej juristit, siç është angazhimi i tij JVA-Frankenthal, ku me punën e bërë këtë institucion do të rrjedhë edhe propozimi për t’u dekoruar me këtë Dekoratë Nderi nga Parlamenti i Landit Mainz-it, gjegjësisht nga kryeministrja Malu Dreyer”.