Kuriozitete

Mr. Bean dhe një histori frymëzuese mbi belbëzimin e tij

Historia e aktorit Rowan Atkinson është një shembull frymëzues se si fëmijët që belbëzojnë mund të gjejnë dhe të ndjekin me sukses talentet dhe pasionet e tyre kur rriten në një mjedis mbështetës

Albinfo.ch sot portretizon karrierën shkollore të aktorit të famshëm, Rowan Atkinson, i njohur më mirë si Mr. Bean. Atkinson u përball me shumë vështirësi gjatë viteve të shkollës, kryesisht për shkakun se belbëzonte dhe për shkak të pamjes së tij. Edhe pse mësuesit e tij e shihnin atë si nxënës mesatar dhe jo të shquar, ata gjithashtu kishin pikasur tek ai potencialin dhe aftësinë për të kuptuar çështje komplekse shkencore. Megjithatë, për shkak të belbëzimit që kishte, ata e dekurajuan atë nga regjistrimi në programet gjuhësore dhe dramatike dhe në vend të kësaj rekomanduan programe të përqendruara në shkencë.

Kush ishte Rowan Atkinson?

Ai ishte i njohur si i huaj,  konsiderohej një fëmijë shumë i turpshëm dhe i tërhequr, pa shumë miq gjatë ditëve të shkollës. Një nga mësuesit e tij shpjegon se ai qe thelluar në shkencë, sepse nuk kishte asgjë të veçantë tek ai. Por ai u tregoi të gjithëve se e kishin gabim kur zbuloi interesin e tij për aktrim ndërsa studionte në Universitetin e Oksfordit. Megjithatë, për shkak të çrregullimit të të folurit, ai nuk ishte në gjendje të performonte dhe u regjistrua në një master në shkencat natyrore. Megjithatë, ai nuk mundi të linte anash ëndrrën e tij për t’u bërë aktor, por u refuzua nga shumë shfaqje televizive dhe u ndje i shkatërruar. Pavarësisht gjithçkaje, ai besonte te vetja dhe aftësia e tij për t’i bërë njerëzit të qeshin. Duke u fokusuar në skeçet e tij komike, ai gjeti një mënyrë për të kapërcyer belbëzimin dhe për të përsosur aftësitë e tij të aktrimit. Gjatë diplomës së tij master, ai krijoi personazhin e çuditshëm, surreal dhe tashmë të mirënjohur, Mr. Bean, i cili u bë frymëzim për aktrimin e tij.

Çfarë mund të thotë ky shembull për nxënësit me këtë anomali?

Historia e tij tregon se edhe fëmijët me çrregullime të zhvillimit gjuhësor dhe vështirësi të tjera mund të gjejnë dhe të ndjekin me sukses talentet dhe pasionet e tyre nëse nuk humbasin qëllimet e tyre dhe besojnë në vetvete. Prindërit dhe mësuesit mund të ndihmojnë duke treguar mirëkuptim dhe mbështetje dhe duke i ndihmuar ata të zbulojnë dhe të ndërtojnë pikat e tyre të forta.

Atkinson u refuzua nga shumë shfaqje televizive, por ai nuk u dorëzua. Duke u fokusuar në skeçet e tij origjinale të komedisë, ai gjeti një mënyrë për të kapërcyer belbëzimin, duke u dhënë personazheve të tij mënyrat e tyre të të folurit. Roli i Mr. Bean përfundimisht e bëri atë të famshëm në botë.

Por çfarë është saktësisht “belbëzimi”?

Belbëzimi është një çrregullim i zhvillimit të të folurit që mund të ndodhë tek fëmijët. Ai i bën të sëmurët të kenë vështirësi të flasin rrjedhshëm dhe pa ndërprerje. Kjo mund të jetë shumë stresuese në jetën e përditshme dhe të ndikojë në vetëbesimin e fëmijës.

Si prind, është e rëndësishme të mos injoroni belbëzimin, por ta mbështesni fëmijën në trajtimin pozitiv të tij. Është gjithashtu e rëndësishme të krijohet një mjedis mbështetës ku fëmija ndihet i sigurt dhe nuk do të ngacmohet.

Kur fëmija belbëzon, prindërit duhet të jenë empatikë, të durueshëm dhe të gjejnë kohë për të folur me fëmijën e tyre. Një këshillë e rëndësishme është të dëgjoni me qetësi fëmijën dhe të mos e ndërprisni. Një këshillë tjetër është t’i jepni fëmijës kohë të mbledhë mendimet e tij dhe të shprehet pa i bërë presion.

Në shkollë, mësuesit mund të ndihmojnë duke mos e vënë në vështirësi fëmijën ose duke e detyruar atüe të flasë. Është e rëndësishme të inkurajoni fëmijën të shprehet dhe t’i jepni reagime pozitive. Është gjithashtu një ide e mirë që ta inkurajoni fëmijën të eksplorojë dhe zhvillojë pikat e forta dhe interesat e tij.

Historia e Rowan Atkinson, i njohur gjithashtu si Mr. Bean, është një shembull frymëzues se si fëmijët me belbëzimin dhe vështirësi të tjera mund të gjejnë dhe të ndjekin me sukses talentet dhe pasionet e tyre kur rriten në një mjedis mbështetës.