Bota

Universiteti ndalon mishin, si masë në luftimin e ndryshimit të klimës

Ushqimet që përmbajnë mish janë jashtë menysë në një universitet në Londër - për të ndihmuar luftën kundër krizës klimatike, përcjell albinfo.ch

Universiteti Goldsmiths në Londër do të përjashtojë të gjitha produktet e mishit nga kampusi i tij, ka njoftuar shefi i ri i institucionit, pasi kërkon të bëhet neutral i karbonit deri në vitin 2025.

Masa hyn në fuqi nga shtatori, kur fillon viti i ri akademik, dhe do të prekë të gjitha mensat, kafenetë dhe dyqanet e ushqimit në bazat e universitetit.

Studentëve do t’u dorëzohet edhe një taksë prej 10 p (12 cent) mbi ujë në shishe dhe gota plastike me përdorim të vetëm në një përpjekje për të dekurajuar përdorimin e tyre, me paratë e mbledhura shkojnë drejt një “fondi të gjelbër të iniciativës studentore”.

“Shpallja e emergjencës klimatike nuk mund të jetë fjalë boshe”, tha drejtori i universitetit Frances Corner në një deklaratë.

“Unë me të vërtetë besoj se ne përballemi me një moment përcaktues në historinë globale dhe Goldsmiths tani qëndron krah për krah me organizata të tjera të gatshëm të ndërmarrin veprime urgjente për të ulur përdorimin e karbonit”.

Prodhimi i qengjit, viçit dhe qumështit përbën pjesën më të madhe të gazrave serë të emetuar nga fermat në Britani, me dele dhe bagëti që janë drejtpërdrejt përgjegjës për rreth 58% të emetimeve bujqësore në Mbretërinë e Bashkuar në Mbretërinë e Bashkuar në vitin 2016, sipas një raporti të Komitetit të Qeverisë për Ndryshimin e Klimës ( KKK).

Në nivel global, viçi është përgjegjës për 41% të emetimeve të gazrave serë të bagëtive, dhe bagëtitë përbëjnë 14.5% të emetimeve totale globale, përcjell albinfo.ch.