Lajme

Norvegjia hap kufijtë për shumicën e vendeve evropiane

Rregullat më të fundit kufitare të Norvegjisë vlejnë nga dita e mërkurë, më 15 korrik

Qeveria norvegjeze ka rishikuar kufizimet e saj të udhëtimit koronavirus, duke i lejuar njerëzit nga shumë vende evropiane (BE / EEA / Schengen), duke përfshirë SHBA, ta vizitojnë Norvegjinë pa ndonjë kërkesë karantine nga 15 korriku, transmeton albinfo.ch.

Megjithatë, banorët e Portugalisë, Hungarisë, Kroacisë, Rumanisë, Bullgarisë dhe Luksemburgut mbeten të përjashtuara për shkak të shkallës së lartë të infeksionit në ato vende. Me përjashtim të banorëve të Kronoberg, Skåne dhe Blekinge, Suedia gjithashtu mbetet e përjashtuar.

Ministri i Tregtisë dhe Industrisë, Iselin Nybø, tha se masa ishte “një lajm i mirë” për industrinë e turizmit në Norvegji: “Kompanitë e turizmit në gjithë vendin tani mund të marrin përsëri mysafirë nga një numër vendesh në Evropë. Hapja do të sigurojë të ardhura më të mëdha për kompanitë dhe kthimin e më shumë njerëzve në punë”.

Lajmi gjithashtu nënkupton që norvegjezët do të jenë në gjendje të bëjnë pushimet verore në pikat e nxehta mesdhetare, si Franca, Spanja, Italia dhe Greqia, pa pasur nevojë të kalojnë në karantinë në shtëpi, kur të kthehen në Norvegji, transmeton tutje albinfo.ch.

Njoftimi nuk ishte befasues, pasi data e 15 korrikut ishte njoftuar disa javë më parë. Sidoqoftë, vendet specifike të përfshira në rihapjen e kufijve duhej të lëshoheshin më vonë për shkak të rrezikut të ndryshimeve në shkallën e infeksionit.

Në atë kohë, Instituti Norvegjez i Shëndetit Publik (FHI) lëshoi ​​udhëzime të qarta, mbi të cilat vendet evropiane mund të përjashtohen nga rihapja pa karantinë. Countrydo vend me më shumë se 20 raste të reja për 100,000 njerëz në dy javët e fundit, më shumë se 0.5 për 100,000 pranime në kujdes intensiv, ose më shumë se 5% e testeve të koronavirusit që rezultojnë me një rezultat pozitiv do të përjashtoheshin, transmeton albinfo.ch.

Ndërsa kufizimet do të hiqen nga 15 korriku, vlerësimet do të vazhdojnë çdo 14 ditë. Kjo do të thotë se kushdo që prenoton një udhëtim përballet me një element të pasigurisë nëse rritet niveli i infeksionit në vendin e tyre.

Norvegjia hoqi kufizimet e brendshme më herët se shumë nga fqinjët e saj. Disa shkolla ishin në gjendje të rihapnin qysh në fillim të prillit, vetëm gjashtë javë pasi u vendosën kufizimet për herë të parë.

Përkundër kësaj, qeveria ishte e prirur të theksojë se jo gjithçka kthehej në normale. “Fakti që ne po heqim kufizimet mund të krijojë përshtypjen se pandemia është duke vdekur. Nuk është. Thjesht, mënyra se si ne po merremi me të, që po ndryshon”, tha ministri i Shëndetësisë dhe Shërbimeve të Kujdesit, Bent Høie, në fillim të majit. /Albinfo.ch