Lajme

Numër rekord i rasteve të trafikimit me qenie njerëzore, të raportuara në Zvicër

Më shumë se 300 viktima të trafikimit njerëzor në Zvicër morën mbështetje vitin e kaluar nga shërbimi “Avokimi dhe Mbështetja për Gratë Migrantë dhe Viktimat e Trafikimit” (FIZ), shkruan swissinfo.ch, përcjell albinfo.ch

Ky është një “rekord i trishtuar”, tha FIZ në raportin e tij vjetor të hënën. Kishte pasur 255 raste në vitin 2019. Shumica e viktimave të trafikimit janë gra, tha organizata me bazë në Cyrih, e cila gjithashtu ndihmon burrat dhe njerëzit transgjinorë.

Ajo tha se programi i saj i mbrojtjes së viktimave kishte ndihmuar më shumë se 300 njerëz nga 57 vende – kryesisht Nigeri, Rumani, Hungari, Bullgari, Kameruni, Kongo dhe Serbi – t’i shpëtonin shfrytëzimit dhe dhunës.

Pandemia Covid-19 kishte krijuar izolim shoqëror dhe çoi në anulimin e kurseve të gjuhës dhe mundësive të punësimit, u shpjegua tutje. Nevoja për mbështetje dhe këshillim psikosocial ishte rritur për këtë arsye. Për shkak të pandemisë, FIZ rriti numrin e shtretërve në strehimore dhe organizoi akomodim shtesë për të parandaluar infeksionet. Shërbimi tjetër i FIZ, një qendër këshillimi për gratë migrante, priti 705 persona në vitin 2020, krahasuar me 377 të një viti më parë. Gati 60% e tyre ishin punëtore seksi, kryesisht nga Amerika Latine dhe Evropa Lindore. Pandemia i la shumicën e tyre pa të ardhura brenda natës. Ata nuk ishin në gjendje të paguanin kontributet e tyre të sigurimit shëndetësor ose të merrnin me qira ose të blinin ushqim, përcjell tutje albinfo.ch


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI