Uncategorized

Numri i banesave sociale bie për 42,000 në Gjermani

Numri i banesave sociale në Gjermani po vazhdon të zvogëlohet, tregojnë shifrat e reja, përcjell albinfo.ch

Në fund të vitit 2018, kishte gati 42.500 më pak njësi të strehimit social se sa një vit më parë, një rënie prej 3.5 për qind, sipas një hetimi të partisë The Left (die Linke) në Gjermani, të vënë në Ministrinë e Brendshme.

Në total kishte 1.8 milion njësi të strehimit social të subvencionuara nga shteti që u lëshuan në Gjermani në fund të vitit.

Shifrat janë në rënie në pothuajse të gjitha landet e Gjermanisë, përveç Bavarisë, ku 1,285 më shumë njësi të strehimit social u ndërtuan vitin e kaluar. Shteti lindor i Saksonisë gjithashtu rriti stokun e tij të strehimit social me 161 njësi.

Në Berlin, i cili ka rreth 100,000 njësi, raporti mbeti i qëndrueshëm. Sidoqoftë, është një rënie e madhe në krahasim me vitet 1990, kur numri i njësive të strehimit social në kryeqytet ishte rreth 360,000.

Në shtetin fqinj Brandenburg, stoku i banesave sociale u tkurr me më shumë se 12,200 banesa, ose pothuajse 30 për qind brenda një viti.

Banesat më të shumta sociale për qytetarë në vitin 2018 ishin në shtetet e qytetit të Hamburgut dhe Berlinit, dhe më të paktat në Saarland dhe Saxony-Anhalt.

Për sa i përket numrave, North Rhine-Westphalia, shteti më i populluar gjerman, vitin e kaluar kishte më shumë se 450,000 banesa të subvencionuara, ndërsa Saarland kishte 530.

Qiratë për këto apartamente dhe shtëpi, të cilat synojnë ato me të ardhura të ulëta ose kanë nevojë për mbështetje, rregullohen nga shteti dhe për këtë arsye janë të ulëta në krahasim me koston e jetesës në shtëpi me qira private, përcjell albinfo.ch.