Lajme

OBSH: Bota nuk është e përgatitur për një pandemi tjetër

Bota mbetet e papërgatitur për një krizë të re shëndetësore ose pandemi. Ky është përfundimi i arritur nga Bordi i pavarur i Monitorimit të Përgatitjes Globale (GPMB) në një raport të hënën. Ajo u lansua nga OBSH dhe Banka Botërore në vazhdën e Covid-19.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) dhe Banka Botërore e krijuan atë në vitin 2018, ndër të tjera, në përgjigje të një shpërthimi shkatërrues të Ebolës në Afrikën Perëndimore, shkruan 20minuten.

Observatori ka për qëllim të analizojë përgatitjet në botë dhe të bëjë rekomandime. Është bërë shumë në vazhdën e pandemisë së koronës, vëren ajo, por disa vende kanë zvogëluar masat e tyre paraprake në mënyrë që të jenë në gjendje të reagojnë shpejt ndaj krizave të ngjashme dhe në vendet e tjera ka pasur pak përparim.

Organizata bën disa sugjerime për të përmirësuar gatishmërinë ndaj krizave në mbarë botën. Vendet duhet të forcojnë mbikëqyrjen e tyre në mënyrë që të jenë në gjendje të zbulojnë sëmundje të reja në një fazë të hershme.

Për të arritur këtë, kapaciteti i mbledhjes dhe analizës së të dhënave duhet të përmirësohet. Vendet më të varfra kishin nevojë për mbështetje financiare dhe shtyrje të borxhit për të siguruar burime. Duhet financuar urgjentisht një fond i planifikuar me dhjetë miliardë dollarë për parandalimin dhe përgatitjen e pandemisë, përcjell albinfo.ch.

Kërkimi dhe zhvillimi i barnave të reja nuk duhet të përqendrohen në disa vende, siç ishte rasti me pandeminë e koronës. Shoqëria civile duhet të përfshihet më mirë në të gjitha përgatitjet. Bashkëkryetarja e organizatës, ish-presidentja kroate Kolinda Grabar-Kitaroviç, tha se mungesa e besimit midis vendeve dhe midis qytetarëve dhe autoriteteve e bën të vështirë përgatitjen e mirë për pandeminë.

“Ne u bëjmë thirrje udhëheqësve që të kapërcejnë këto ndarje dhe të hartojnë një rrugë të re bazuar në njohjen e përbashkët se siguria jonë e ardhshme varet nga reformat kuptimplota dhe niveli më i lartë i angazhimit politik për gatishmërinë shëndetësore emergjente”, u shpreh ajo, shkruan 20minuten.