Lajme

OKB: Borxhi publik botëror arrin rekordin e 92 trilionë dollarëve

Borxhi publik botëror është rritur në një rekord prej 92 trilionë dollarësh, pasi qeveritë morën hua për të luftuar krizat, siç ishte pandemia COVID-19.

Organizata e Kombeve të Bashkuara në një raport thekson se ky borxh është rritur më shumë se pesë herë në dy dekadat e fundit.

“Tregjet mund të duken se nuk po vuajnë ende. Por, njerëzit po vuajnë”, u tha gazetarëve sekretari i përgjithshëm i OKB-së, Antonio Guterres.

Sipas tij, disa nga vendet më të varfra në botë po detyrohen të zgjedhin midis shërbimit të borxhit të tyre ose shërbimit të popullit të tyre.

Vendet në zhvillim i detyrohen pothuajse 30 për qind të borxhit, prej të cilit 70 për qind përfaqësohet nga Kina, India dhe Brazili./Reuters