Bota

OKB: Një fëmijë migrant vdes çdo ditë në botë

Një fëmijë migrant ka vdekur gati çdo ditë gjatë katër vjetëve fundit, përpjekje për gjetur siguri, thuhet një raport Kombeve Bashkuara  publikuar premten. 

Organizata Ndërkombëtare për Migrim tha se paku 32,000 migrantë gjithë botën, përfshirë 1,600 fëmijë, kanë vdekur gjatë udhëtimeve rrezikshme, kërkim kushteve mira për jetesë qysh vitin 2014. 

Fëmijët po vdesin gjitha rajonet e botës. Fëmijët nuk janë dijeni se çfarë po ndodh dhe ata përballen me rreziqe tmerrshme“, tha Frank Laczko, udhëheqës i qendrës analizës dhënave, pranë Organizatës Ndërkombëtare për Migrim. 

Raporti vjen kohën kur fotografia e një burri me vajzën e tij vogël, janë mbytur derisa kanë bërë përpjekje për hyrë Shtetet e Bashkuara, ka shkaktuar zemërim global. 

Sipas Agjencisë për Fëmijë Kombeve Bashkuara (UNHCR), pamja tronditëse e Oscar Alberto Martinezit, 25 vjeç dhe e vajzës tij 24-muajshe, Angie Valeria, ka hedhur dritë mbi gjendjen e 70 milionë njerëzve zhvendosur me forcë. 

Martinez dhe vajza e tij kanë udhëtuar nga El Salvadori për Meksikë dhe janë mbytur duke kaluar lumin Rio Grande, përpjekje për hyrë dhe për kërkuar azil SHBA, shkruan rel, përcjell albinfo.ch. 

UNHCR-i e ka krahasuar fotografinë e tyre me portretin e fëmijës sirian, Alan Kurdi, trupi i cilit është gjetur një plazh Mesdheut  2015.