Koronavirusi: çast pas çasti

Paga më të vogla ose largim nga puna

Linja ajrore humbi 266 milionë CHF gjatë gjysmës së parë të vitit 2020 pasi të ardhurat ranë me 55% krahasuar me 2019

Swiss, kompania ajrore e Zvicrës, e cila është pjesë e grupit Lufthansa, u ka kërkuar punonjësve të pranojnë një ulje page 15%. Nëse ata e refuzojnë këtë ofertë, linja ajrore ka thënë se 1,425 vende pune do të jenë në rrezik, 15% e fuqisë punëtore, sipas një raporti nga gazeta Sonntags Zeitung, përcjell albinfo.ch.

“Qëllimi ynë është të kalojmë krizën me sa më shumë punonjës të jetë e mundur.” tha Marco Lipp, zëdhënësi i linjës ajrore. “Kjo do të jetë e mundur vetëm nëse mund të arrihen ulje thelbësore të kostove të stafit në të gjitha pjesët e biznesit gjatë viteve të ardhshme të krizës.”

Kjo do të thotë ose shkurtime të pagave ose pushime nga puna. “Ne duhet të shkurtojmë rreth 20 përqind të kostove tona. Jo vetëm kostot e stafit, por kostot në të gjithë zonat e kompanisë”, tha Lipp.

Linja ajrore, e cila ka marrë një paketë shpëtimi prej 1.5 miliard CHF nga qeveria federale e Zvicrës, duhet të ndjekë kërkesat e rrepta të përfshira në marrëveshjen e shpëtimit.

Thomas Klühr, shefi i linjës ajrore, tha kohët e fundit se ai nuk mund të garantonte asgjë.

Linja ajrore humbi 266 milionë CHF gjatë gjysmës së parë të vitit 2020 pasi të ardhurat ranë me 55% krahasuar me 2019.

Menaxhmenti tashmë u ka kërkuar sindikatave dhe përfaqësuesve të stafit të vijnë në tryezën e negociatave. Ndër të tjera, kjo përfshin një plan shoqëror. Dhe ky është një sinjal alarmi për përfaqësuesit e punonjësve. Sepse gjithmonë ka negociata për një plan shoqëror kur largimet masive janë të afërta.

Për sa i përket personelit, kursime prej jo më pak se 15 përqind janë të mundshme, thotë Stefan Brülisauer nga Shoqata e Shërbimeve Publike të Personelit (VPOD), e cila përfaqëson punonjësit në terren. Kjo vë në rrezik punën e 1,425 nga 9,500 punonjës. VPOD ka pasur takimin e parë me zviceranët. Swiss gjithashtu ka filluar bisedimet me sindikatën e ekuipazhit të kabinës. Shoqata e pilotëve të Aeropersit është ftuar në negociata.

Industria raporton lajme të këqija pothuajse çdo ditë. U njoftua të premten se Aeroporti i Cyrihut do të shkurtojë 120 vende pune deri në verën e ardhshme, përcjell tutje albinfo.ch.