Bota

Për herë të parë Austria do të ketë një kancelare grua

Presidentja e Gjykatës Kushtetuese, Brigitte Bierlein, do drejtojë qeverinë e tranzicionit, përbërë nga ekspertë. Këtë e bëri ditur presidenti austriak, Alexander Van der Bellen mit. 

Presidentja e Gjykatës Kushtetuese Austri, Brigitte Bierlein, do jetë kancelarja e ardhshme e Austrisëderi zgjedhjet e ardhshme. Presidenti austrialk Alexander Van der Bellen, bëri ditur Vjenë se do ta emërojë atë “pas pak ditësh“, postin e kancelares. Kryetari i qeverisë konservatore austriake, Sebastian Kurz, e humbi votëbesimin kuadër aferës me video nga Ibica. 

Presidenti Van der Bellen e ngarkoi zonjën Bierlein me krijimin e një qeverie re, do drejtojë vendin deri zgjedhjet për Këshillin Kombëtar do mbahen vjeshtë. “Unë e kam njohur dhe vlerësuar presidenten Bierlein si një personalitet matur, largpamëse dhe shumë kompetente.” Van der Bellen theksoi, se bëhet fjalë për administrimin e mirë dhe duhur punëve shtetit. Ai ka rënë dakord me Bierlein qeveri marrin pjesë kryesisht ekspertë njohur. Ai tha se pret nga partitë e përfaqësuara parlament, përkrahje për qeverinë e ekspertëve.

Juristja Bierlein, e lindur 1949 Vjenë është zgjedhur 2003 zëvendëspresidente dhe shkurt 2018 presidentja e parë e Gjykatës Kushtetuese Austri. 69 vjeçarja ka kontakte mira me konservatorët e ÖVP por edhe me populistët e djathtë FPÖ.