Lajme

Përmbledhje e lajmeve nga Zvicra për të cilat duhet të dini këtë javë

Ngadalësia e trenave të Zvicrës dhe pagat e punëtorëve të huaj janë ndër lajmet kryesore për Zvicrën që lidhen me këtë javë.

Trenat zviceranë janë në kohë, por ecin ngadalë

Megjithëse Zvicra ka një sistem treni të përpiktë dhe efikas, ai është gjithashtu më i ngadalshmi në Evropë.

Infrastruktura ekzistuese nuk është përshtatur për trenat më të shpejtë, sepse nuk është një përparësi kryesore për kompaninë kombëtare të hekurudhave (SBB) ose Zyrën Federale të Transportit, të cilat të dyja favorizojnë besueshmërinë dhe cilësinë e shërbimit sesa shpejtësinë.

Ato gjithashtu preferojnë të fokusohen në zhvillimin e një rrjeti të dendur; kjo do të thotë se trenat nuk mund të udhëtojnë shpejt pasi duhet të bëjnë ndalesa të shpeshta në të gjitha stacionet, transmeton albinfo.ch.

A paguhen punëtorët e huaj në Zvicër?

Shumë njerëz mendojnë kështu, por rezulton se shtetasit e huaj të kualifikuar të punësuar në role menaxheriale jo vetëm që fitojnë aq sa homologët e tyre zviceranë, por ndonjëherë edhe më shumë.

Kjo është ajo që del nga një analizë e të dhënave të publikuara nga Zyra Federale e Statistikave.

Sipas raportit, pagat e mbajtësve të lejeve B, C dhe G shpesh tejkalojnë ato të fituara nga shtetasit zviceranë të punësuar në pozicione ekuivalente.

A mund të jetë Zvicra gati të njohë statusin jo-binar?

Zvicra njeh vetëm dy gjini: mashkull dhe femër.

Por ç’të themi për njerëzit që nuk identifikohen si të tillë?

Pasi një person jo-binar, Nemo, i cili është nga Zvicra, fitoi fundjavën e kaluar në Eurovision Song Contest, po lindin pyetje rreth gatishmërisë së vendit për të filluar regjistrimin e një gjinie të tretë në regjistrin e gjendjes civile.

Megjithatë, një ndryshim i tillë do të kërkonte përshtatje të shumta të Kushtetutës, si dhe ligjeve federale dhe kantonale, përmbledh thelocal.

Disa të plagosur si pasojë e një sulmi me thikë

Një 43-vjeçar spanjoll sulmoi me thikë njerëzit në rrugët e Zofingen të mërkurën mbrëma përpara se të arrestohej.

Në një deklaratë, zyra e prokurorit publik për kantonin Aargau tha se burri “me siguri i ka shkaktuar plagë vetes dhe, sipas gjetjeve fillestare, shfaq sjellje jonormale psikologjike”.

Prokurorët shtuan se “nuk kishte prova për një motiv terrorist” dhe se u hap një hetim “për tentativa të shumta vrasjesh”.

I armatosur me armë metalike “të mprehta”, sulmuesi fillimisht sulmoi një kalimtar në stacionin hekurudhor në qytetin me 12,000 banorë, rreth 60 kilometra në perëndim të Cyrihut, tha policia.

Më pas ai plagosi disa njerëz në dukje rastësisht përpara se të hynte në një shtëpi, shtoi policia.

Sigurimi shëndetësor mund të paguajë për syzet dhe lentet e kontaktit

Tani për tani, disa plane plotësuese mbulojnë një pjesë të kostos së syzeve, por sigurimi i detyrueshëm (KVG / LaMAL) jo.

Megjithatë, një mocion parlamentar kërkon ta ndryshojë këtë.

“Qëllimi i sigurimit të detyrueshëm shëndetësor është të ofrojë shërbimet që ju nevojiten për të marrë ose për të qëndruar të shëndetshëm,” tha deputetja e Partisë së Gjelbër, Katharina Prelicz-Huber.

Kjo çështje do të debatohet gjatë seancës verore që do të fillojë më 27 maj, por ajo tashmë përballet me një farë supozimi nga një Parti Popullore Zvicerane e krahut të djathtë, e cila argumenton se “nëse duam seriozisht të ngadalësojmë kostot e rënda dhe vazhdimisht në rritje shëndetësore për për të mirën e popullatës, ne [duhet] të tregojmë vullnet politik për të mos zgjeruar vazhdimisht përfitimet e sigurimit të detyrueshëm shëndetësor”.