Lajme

Pesë lajme nga Zvicra, për të cilat duhet të dini këtë javë

Qasja në shtetësinë zvicerane dhe kompanitë që rekrutojnë drejtues të SHBA-së, janë ndër lajmet që karakterizuan Zvicrën këtë javë. Ju mund të kapni gjithçka në këtë përmbledhje javore.

Një grua vrapuese e vrarë nga një burrë në park afër Cyrihut

Sulmi ndodhi në Alma Park, në komunitetin e qetë të Männedorf, në liqenin e Cyrihut, rreth 20 kilometra në juglindje të qytetit më të madh të Zvicrës.

Një i dyshuar 19-vjeçar është arrestuar në vendngjarje dhe ka pranuar krimin.

Ai dhe viktima, që jetonin në lagje, nuk njiheshin me njëri-tjetrin dhe deri më tani nuk dihet motivi i krimit, transmeton albinfo.ch.

Policia gjithashtu nuk ka bërë të ditur se si është vrarë saktësisht gruaja.

Mediat zvicerane raportuan se vrasësi, i cili është një shtetas zviceran me origjinë kroate, dihet se ka pasur probleme psikologjike në të kaluarën.

Njerëzit e pasur dhe të arsimuar kanë qasje më të mirë në shtetësinë zvicerane

Një sondazh i ri i qeverisë zbulon se gati dy të tretat e aplikimeve për natyralizim dorëzohen nga “njerëz të kualifikuar dhe të pasur”, ndërsa numri i kërkesave nga “njerëz me aftësi të ulëta dhe me të ardhura më të ulëta ka rënë ndjeshëm”.

Arsyeja e këtij zhvillimi janë kriteret më kufizuese për natyralizimin që u prezantuan në vitin 2018.

Ata kërkojnë që kandidatët të kenë jo vetëm aftësi më të mira në një gjuhë të rajonit të tyre, por edhe “pavarësi ekonomike”, që do të thotë të mos mbështeten në asistencën sociale – kushte që shumë njerëz me të ardhura të ulëta nuk mund t’i përmbushin.

Orari i ri i trenave premton lidhje më të mira

Në atë që kompania kombëtare hekurudhore, SBB e quan “ndryshimi më i madh i orarit” në më shumë se dy dekada – që do të hyjë në fuqi më 15 dhjetor – më shumë trena do të qarkullojnë në, dhe brenda, pjesës frëngjisht-folëse të vendit, e cila nuk ka qenë si dhe shërbeu si homologu i tij në gjuhën gjermane.

Edhe për rajone të tjera, janë planifikuar lidhje më të shpeshta.

Linjat ndërkombëtare për dhe nga Zvicra do të zgjerohen gjithashtu.

Ato përfshijnë trena për në Mynih, Frankfurt dhe Milano.

Punëdhënësit zviceranë kërkojnë të punësojnë profesionistë nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës

Mungesa e fuqisë punëtore, veçanërisht në fusha të specializuara, po i shtyn kompanitë e mëdha zvicerane të rekrutojnë drejtues nga jashtë, veçanërisht nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Kompanitë madje shkojnë aq larg sa të mbulojnë qiranë, tarifat e shkollimit të shkollave private, dhe ndonjëherë edhe taksat dhe sigurimet shëndetësore, të drejtuesve të lartë amerikanë.

Kostoja e lartë e përfshirë në zhvendosjen e personelit të kërkuar amerikan, si dhe të gjitha përfitimet që ata marrin një herë në Zvicër – zakonisht një paketë që varion nga pesë deri në gjashtë shifra – vlejnë çdo frangë, sipas një zëdhënësi nga kompania farmaceutike Roche.

“Ajo që ka rëndësi për ne është aftësia dhe performanca e punonjësve tanë. Ne duam të tërheqim talentet më të mira, pavarësisht nga origjina e tyre.”

Blerja ndërkufitare mund të jetë më pak fitimprurëse sesa mendohej

Për të zbuluar nëse çmimet në rajonet fqinje të Francës janë vërtet më të ulëta se në Zvicër, një organizatë konsumatore zvicerane shkoi në blerjen e krahasimit për të njëjtat 32 produkte në disa supermarkete në të dy vendet.

Megjithëse mund të befasojë disa njerëz në Zvicër, grupi raportoi se diferencat e çmimeve për nevojat bazë të blera në të dy anët e kufirit “janë minimale”.

Ndërsa Franca e kalon Zvicrën në kostot e ushqimit dhe pijeve, Zvicra ka çmime më të ulëta për produktet e higjienës personale, zbuloi shoqata.