Ekspozita

Pikturat e zviceranit Félix Vallotton shfaqen në Londër

Ishte një vit i mirë për punën e piktorit zviceran Félix Vallotton (1865-1925). Aktualisht në ekspozitë në Akademinë Mbretërore të Arteve në Londër, pikturat dhe printimet e tij do të ekspozohen gjithashtu në Muzeun Prestigjoz të Artit Metropolitane në New York më vonë këtë vit.

Megjithëse Londra është një qytet të cilin artisti zviceran Félix Vallotton e vizitonte shpesh, pikturat e tij nuk ishin ekspozuar atje që nga viti 1976. Kjo tani është ndryshuar, pasi Akademia Mbretërore e Arteve në Londër aktualisht shikon përsëri punën e tij në një ekspozitë prej më shumë se 80 piktura dhe printime të quajtura “Félix Vallotton, Piktori i Lidhjes Disquietexternal”.

“Unë mendoj se piktura e Vallotton nuk është bërë për të joshur – nuk është dekorative dhe kërkon pak përpjekje,” i tha Katia Poletti, kurator për Fondacionin Félix Valloton, për televizionin publik zviceran RTS.

“Duhet të ndalesh para një pikture dhe ta shikosh për një kohë për të kuptuar se çfarë po ndodh. Shpesh ka shumë tension në punën e tij, gjë që mund të shqetësojë disa njerëz. ”

Lindur në Lozanë në 1865, Felix Vallotton u vërejt për herë të parë si një piktor i portretit. Por ishte kryesisht në fushën e gdhendjes së drurit që ai fitoi njohje ndërkombëtare në 1890. Pastaj, në fund të shekullit, pas martesës së tij me vajzën e një tregtari të madh të artit, ai iu përkushtua kryesisht pikturës.

“Ai i përkiste shoqërive më prestigjioze të artistëve, mori pjesë në të gjitha ekspozitat kryesore ndërkombëtare, fitoi vlerësimin më të lartë të studentëve të tij dhe vazhdoi të bëhet një referencë për një gjeneratë krejt të re të piktorëve,” thuhet në faqen e internetit të lidhjes Vallotton Foundationexternal .

Ekspozita në Akademinë Mbretërore të Arteve zgjat deri më 29 shtator. Më pas do të transferohet në Muzeun prestigjioz Metropolitik të Artit në New York nga 29 tetor deri në 26 janar, përcjell Albinfo.ch.