Lajme

Plani i reformës së pensioneve do të përballet me votën e publikut në Zvicër

Politikanët e krahut të majtë dhe sindikatat kanë mbledhur dyfishin e nënshkrimeve të nevojshme për të sfiduar një plan të reformës së pensioneve në një referendum, përcjell albinfo.ch.

Mbi 100,000 nënshkrime kundër një reforme të rënë dakord në Parlament dhjetorin e kaluar u mblodhën në vetëm 50 ditë, tha parlamentari dhe shefi i Federatës së Sindikatave, Pierre-Yves Maillard, për gazetën të martën – dyfishi i 50,000 të nevojshme.

Reforma e mbështetur nga Parlamenti synon të stabilizojë financimin e sistemit të pensioneve të vendit, ndërsa popullsia vazhdon të plaket. Ai përfshin veçanërisht një masë të diskutueshme për rritjen e moshës së pensionit për gratë nga 64 në 65. Maillard i tha Blick-ut se gratë janë veçanërisht të shqetësuara dhe “të zemëruara” për reformën, të cilën ata e shohin si një marrëveshje të keqe, duke qenë se tashmë sipas sistemit aktual ato kanë mesatarisht pensione shumë më të ulëta se burrat.

Mbështetësit e reformës, veçanërisht qeveria dhe shumica parlamentare, thonë se është e nevojshme të sigurohet që sistemi zviceran i financimit të pleqërisë të qëndrojë i zbatueshëm përtej vitit 2030, përcjell tutje albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI