Lajme

Popullsia zvicerane, kryesisht e kënaqur me cilësinë e kujdesit mjekësor

Gati dy të tretat e 2,292 personave mbi 18 vjeç të anketuar besojnë se cilësia e kujdesit mjekësor në Zvicër është “e shkëlqyer” ose “shumë e mirë” (63%).

Një përqindje pak më e ulët se vitet e mëparshme (74% në 2020, 66% në 2016). Vlerësimi është më i mirë në Zvicrën gjermanishtfolëse (64%) dhe Zvicrën frëngjishtfolëse (61%) sesa në Ticino (52%).

Nëntë nga dhjetë persona fillimisht shkojnë te mjeku i familjes ose qendra shëndetësore nëse kanë ndonjë problem. 89% besojnë se kujdesi i ofruar nga mjekët e familjes është “i shkëlqyer” ose “shumë i mirë”.

Përkeqësimi në disa aspekte

Që nga anketa e fundit e kryer në vitin 2020, popullsia ka pasur më shumë vështirësi në marrjen e trajtimit jashtë orarit të zakonshëm të punës. 60% e të anketuarve tregojnë se është “mjaft e vështirë”, madje “shumë e vështirë” të marrësh kujdes mjekësor në mbrëmje, në fundjavë ose në festa publike pa shkuar në dhomën e urgjencës (2020: 49%). 25% e të anketuarve kanë vizituar një departament urgjence në dy vitet e fundit, raporton televizioni publik zviceran, transmeton albinfo.ch

Në nivel ndërkombëtar, kjo është përqindja e tretë më e ulët. Më shumë se një e treta e njerëzve që shkuan në dhomën e urgjencës treguan se një mjek i familjes mund ta kishte trajtuar problemin e tyre nëse do të ishte në dispozicion.

Përdorimi i shërbimeve të urgjencës ndryshon sipas rajonit gjuhësor: është më i shpeshtë në Zvicrën frëngjishtfolëse (31%) sesa në Zvicrën gjermanishtfolëse (23%).

Të paktën një sëmundje kronike

Në krahasim ndërkombëtar, Zvicra nuk renditet më e para për sa i përket shëndetit të vetëvlerësuar, por e dyta pas Zelandës së Re (87%) dhe përpara Shteteve të Bashkuara (85%). ). Gati gjysma e popullsisë që banon në Zvicër (48%) vuan nga të paktën një sëmundje kronike, veçanërisht ata mbi 65 vjeç (73%).

Presioni i lartë i gjakut, çrregullimet mendore si dhe astma apo sëmundjet e mushkërive janë tre llojet më të zakonshme të sëmundjeve kronike. Kujdestarët Një në pesë persona (21%) i ofrojnë ndihmë një personi të dashur, me detyrat e përditshme ose në formën e kujdesit.

Kjo situatë shqetëson më shumë njerëz në Zvicrën gjermanishtfolëse (22%) dhe Zvicrën frëngjishtfolëse (19%) sesa në Zvicrën italiane (13%).

Në mënyrë proporcionale, janë ata të moshës 50 deri në 64 vjeç që mbështesin më shumë të dashurit e tyre. Më shumë se një e treta e të prekurve mendojnë se ndihma që ata ofrojnë është një barrë. Së fundi, një në pesë persona të anketuar marrin mbështetje financiare për aktivitetin e tyre të kujdestarit.

Disa njerëz heqin dorë nga trajtimi

Gati një e katërta e popullsisë raporton se ka hequr dorë nga përfitimet mjekësore vitin e kaluar për shkak të kostove. Ishte kryesisht një vizitë te mjeku, por edhe një test i rekomanduar mjekësor, një ekzaminim shtesë ose mjekim. Përqindja e personave të interesuar (24%) është praktikisht e barabartë me atë të sondazhit të fundit, në vitin 2020 (23%). Të rinjtë dhe njerëzit me të ardhura të ulëta kanë më shumë gjasa të heqin dorë nga përfitimet sesa të moshuarit dhe ata me të ardhura të larta.